Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levenseindekliniek verdubbelt aantal teams

Mark van Dorresteijn
De Levenseindekliniek heeft het aantal ambulante teams verdubbeld van 16 naar 31. De toenemende vraag naar de teams is de reden van uitbreiding, zo schrijven de directeur en drie betrokken artsen in een artikel in Medisch Contact.
Levenseindekliniek verdubbelt aantal teams

Sinds de start op 1 maart 2012 deden 850 mensen een verzoek om euthanasie of hulp bij zelfdoding bij de Levenseindekliniek, dat is gemiddeld 60 per maand. Een kwart van deze aanvragers staat nog op de wachtlijst. Omdat een lange wachttijd volgens de kliniek niet past bij levenseindeproblematiek, is besloten om met name in de Randstad – waar de wachtlijst het langst is – het aantal teams uit te breiden.

Aanvragen

Van de 850 aanvragers had 55 procent een somatische aandoening, 38 procent psychiatrische problematiek, 10 procent een opeenstapeling van ouderdomsklachten en ‘klaar met leven’-problematiek, en 8 procent dementie (ook combinaties mogelijk). Tot nu toe werden 127 verzoeken (15 procent) gehonoreerd.

Psychiatrische patiënten

De Levenseindekliniek constateerde in november 2012 al datrelatief veel aanvragers niet terminaal ziek zijn. De nieuwe cijfers bevestigen dat beeld. Vooral het hoge percentage psychiatrische patiënten valt op. Dat verklaart mede de wachtlijst, aldus de Levenseindekliniek in het artikel, want deze complexe casussen vergen veel tijd en aandacht van de ambulante teams.

Levenseindekliniek voor artsen

De Levenseindekliniek voorziet naar eigen zeggen niet alleen in een behoefte van mensen met een stervenswens, maar ook van artsen. Die vragen steeds vaker om informatie, begeleiding of bemiddeling, aldus de auteurs. Veel artsen verwijzen hun patiënt ook zelf door, of blijven betrokken bij hun patiënt nadat deze de kliniek heeft benaderd. De helft van de 127 mensen wier verzoek om stervenshulp werd gehonoreerd, kon na bemiddeling door de kliniek worden terugverwezen naar de eigen arts voor uitvoering van de euthanasie of hulp bij zelfdoding.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.