Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levensverwachting Nederlanders relatief laag

Bert Bukman
De levensverwachting in Nederland stijgt, maar minder dan elders. Dit blijkt het uit het tweejaarlijkse onderzoek Health at a Glance van de OESO. Tegelijkertijd daalt het bedrag dat we uitgeven aan medicijnen.
Levensverwachting
De levensverwachting in Nederland stijgt, maar minder dan in andere landen van de OESO.

Uit het onderzoek van de OESO wordt duidelijk dat de gemiddelde levensverwachting van Nederlanders die in 2015 zijn geboren 81,6 jaar bedraagt. Daarmee staat Nederland op een vijftiende plaats. Voor het jaar 1970 stond Nederland nog op een vijfde plaats. Alleen enkele Scandinavische landen scoorden destijds hoger, evenals opmerkelijk genoeg Griekenland. De gemiddelde levensverwachting voor Nederlanders die in 1970 zijn geboren is met 73,7 jaar wel lager dan nu.

Levensverwachting
Ranglijst levensverwachting in landen van de OESO.

Minder geld aan medicijnen

Ook blijkt uit het onderzoek dat Nederlanders minder geld uitgeven aan medicijnen. Tussen 2009 en 2015 daalden de uitgaven met bijna 3 procent. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving kwam vorige week nog met een advies om de hoge prijzen van fabrikanten van geneesmiddelen aan te pakken.

Volgens de OESO doet Nederland het op dit vlak desondanks veel beter dan andere landen. Per inwoner geeft Nederland jaarlijks 360 euro uit aan medicijnen. In Duitsland is dat bedrag met ruim 650 euro veel hoger. In de Verenigde Staten geven patiënten per jaar zelfs bijna 1000 euro aan medicijnen uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.