Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LHV en VPH in beroep tegen NZa

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Landelijke Huisartsenvereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen gaan samen in beroep tegen nieuwe NZa-tariefbeschikking.
huisarts.patient.fotolia.jpg
Fotolia

Hiermee denken beide partijen sterker te staan, ‘in het belang van alle huisartsen’. 

Uitspraak CBb
LHV en VPH vinden dat de NZa geen recht doet aan de recente uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Die stelt dat de huisarts ook zonder contract bepaalde zorgprestaties moet kunnen leveren tegen een redelijke vergoeding. Deze uitspraak werd gedaan in de lopende beroepsprocedure van de VPH tegen de NZa. Zowel LHV als VPH zeggen dit onderwerp dusdanig belangrijk te vinden dat beiden bezwaar hebben gemaakt tegen de nieuwe tariefbeschikking over 2015 en 2016. Hierna heeft VPH het initiatief genomen om samen verder te gaan.

Contract
De nieuwe tariefbeschikking biedt weliswaar alternatieve declaratiemogelijkheden voor huisartsen zonder contract maar in de ogen van VPH en LHV is dat te weinig. Vooral in segment 2 en 3 biedt de NZa onvoldoende alternatief voor huisartsen zonder overeenkomst. Hiermee geeft de NZa volgens beide organisaties onvoldoende invulling aan de uitspraak van de rechter.

Kwaliteit van zorg
Waar beide partijen het bovendien fundamenteel mee oneens zijn, is dat de NZa via de tariefbeschikking bepaalt welke zorg huisartsen moeten bieden en welke kwaliteitseisen van toepassing zijn. Bijvoorbeeld door de bepaling dat huisartsen de inschrijftarieven voor dagzorg alleen kunnen declareren als de zorg gedurende de ANW-uren is gewaarborgd. Dit soort bepalingen horen niet thuis in de tariefbeschikking.

NZa
De NZa heeft bij het CBb aangedrongen op een voortvarende behandeling van de zaak, zodat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor alle partijen. 

Dossier Juridische Zaken
De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.