Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liberalisering vastgoed ziekenhuizen

Ziekenhuizen moeten per 1 januari 2008 hun kapitaallasten in de tarieven verwerken en de verpleeg- en verzorgingshuizen een jaar later. Het ministerie van VWS stuurt aan op een ‘big bang’, waarbij de ziekenhuizen in één klap, zonder ingewikkelde overgangsperiode, volledig naar eigen inzicht hun eigen vermogen gaan beheren.

Het nieuwe kabinet wil voorzichtig te werk gaan met de verdere vrije prijsvorming in de ziekenhuiszorg en richt haar aandacht nu vooral op de verdere liberalisering van het vastgoed in de zorg. Uit het projectplan van het ministerie van VWS ‘Met zorg ondernemen’ blijkt dat volgend jaar de kapitaallasten van ziekenhuizen onderdeel zullen uitmaken van de prijzen en tarieven van het zorgaanbod. VWS volgt hiermee de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Volgens de RVZ is het verleggen van de focus naar kapitaallasten minder risicovol dan ‘de vlucht vooruit naar totale vrije prijsvorming’.

Ook de ziekenhuissector zelf lijkt er de voorkeur aan te geven in een keer het vastgoed te liberaliseren. De Nederlandse Zorgautoriteit NZa pleit echter voor een andere koers. Zij is juist wel voorstander van de nadruk op snelle toename van de vrije prijzen en minder op liberalisering van vastgoed.

Het lijkt er op dat het nieuwe kabinet en het ministerie van VWS eerder de koers van de RVZ dan van de NZa gaan volgen. Een projectteam van het ministerie van VWS treft de komende tijd de voorbereidingen voor de verdere liberalisering van de kapitaallasten. Zeer binnenkort zullen de NZa en het College Bouw Zorginstellingen hun analyses gereed moeten hebben over de effecten die liberalisering op ieder afzonderlijk ziekenhuis heeft. (Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.