Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liever vrije artsenkeuze dan lage premie voor senioren

Redacteur Zorgvisie
Senioren vinden zelfstandigheid en vrije keuze in de zorg belangrijker dan geld. Dat blijkt uit een peiling van ANBO onder bijna 900 leden.
Patiëntengerust-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

In de peiling kregen de ouderen steeds twee keuzes, waarbij ze konden laten weten welke van de twee voor hen het belangrijkst was. Daaruit komt onder meer naar voren dat driekwart van de ouderen de vrije keuze voor een zorgverlener verkiest boven een lagere maandpremie. Bovendien kiest 82 procent van de respondenten voor zorg op maat in plaats van ‘iedereen dezelfde zorg’. Daarnaast geeft 74 procent aan liever hulp te krijgen van een betaalde mantelzorgen dan van vrienden en familieleden. In 2014 werden senioren voor dezelfde keuze gesteld, waarbij een iets minder grote groep (66 procent) liet weten de betaalde mantelzorgers te verkiezen.

Senioren houden heft in eigen hand
Volgens ANBO-bestuurder Liane den Haan passen de uitkomsten van de peilingen in de trend van de laatste tijd. ‘We zien al jaren dat de burger graag het heft in eigen hand houdt. Dat is op zich goed nieuws, hoewel we na twee volle jaren Wmo ook weten da goede begeleiding bij zorg en ondersteuning erg belangrijk blijft.’ Volgens Den Haan stelt dit beleidsmakers en zorgprofessionals voor een uitdaging. Zij moeten het evenwicht zien te bewaren tussen mensen zelf laten beslissen en oog houden voor senioren die niet kunnen meekomen of geen sociaal netwerk hebben.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.