Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Limburgse ziekenhuizen blazen fusie af

De fusie tussen het St. Jans Gasthuis in Weert en het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is van de baan. De twee ziekenhuizen zijn het niet eens over de wijze waarop de fusie tot stand moet komen.

Het St. Jans Gasthuis geeft de voorkeur aan een concreet, richtinggevend fusiepad. Het Laurentius ziet meer in een gefaseerd, open proces.

Gedetailleerde afspraken

“De hele ontwikkeling in de zorg is dusdanig dat we het nieuwe ziekenhuis niet met een hypotheek wilden opzadelen,” licht bestuurder Marcel Visser van het Laurentius toe. “Dat betekent dat we geen gedetailleerde afspraken willen maken of garanties geven ten aanzien van bepaalde functies van het ziekenhuis. Het St. Jans Gasthuis wilde in dit opzicht meer zekerheden.”

De koers

“Het is niet zo dat wij garanties wilden”, reageert algemeen directeur Henri Janssen van het St. Jans Gasthuis. “We wilden wel die discussie over de koers van het nieuwe ziekenhuis zo snel mogelijk voeren.”

Afloop besprekingen

Beide bestuurders zijn teleurgesteld over de afloop van de fusiebesprekingen, maar de breuk komt niet als een verrassing. “Het is de derde keer in anderhalf jaar dat we in een situatie raken waar we niet uitkomen,” aldus Visser. “Dan houdt het een keer op.”

Nieuwe partners

Het afblazen van de fusie betekent niet dat de twee ziekenhuizen zelfstandig blijven. Zowel Visser als Janssen denken dat de twee ziekenhuizen te klein zijn om de dienstverlening op termijn in stand te houden. Bij het zoeken naar nieuwe partners wordt gekeken naar ziekenhuizen in Brabant, Zuid-Limburg, België en Duitsland. Het St. Jans Gasthuis houdt nadrukkelijk de deur open naar een commerciële partner. De lopende samenwerking tussen het St. Jans en het Laurentius op ondermeer het gebied van de intensive care en laboratorium onderzoek wordt voortgezet. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Lees ook:

Limburgse ziekenhuizen mogen fuseren

Ziekenhuizen Roermond en Weert willen fuseren

Limburgse fusie gaat niet door

Websites:

– Laurentius Ziekenhuis

– St. Jans Gasthuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.