Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longartsen St. Anna snuffelden in dossier collega

Mark van Dorresteijn
Twee longartsen van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop hebben een officiële waarschuwing gekregen omdat zij in het medisch dossier van een collega hebben gekeken.
Longartsen St. Anna snuffelden in dossier collega

Volgens de uitspraak van het regionaal tuchtcollege in Eindhoven was in de maatschap met drie longartsen een hoog oplopend zakelijk conflict ontstaan nadat een van hen arbeidsongeschikt raakte. Nadat de arbeidsongeschikte longarts de maatschap vorig jaar verliet maar nog in het ziekenhuis werd behandeld, is er door zijn voormalige collega’s in zijn patiëntdossier gekeken. De vertrokken longarts vindt dat zijn privacy is aangetast en diende twee klachten in.

Beveiliging patiëntgegevens

Een van de longartsen ontkent dat hij in het dossier heeft gekeken. Hij denkt dat iemand anders op zijn naam dat heeft gedaan. De tegenpartij betwijfelt daarom of de beveiliging van patiëntgegevens in het ziekenhuis wel klopt, zei een vertegenwoordiger donderdag. De andere longarts zegt dat zij alleen voor adresgegevens in het dossier keek en geen medische gegevens heeft gezien.

Tuchtcollege

Het tuchtcollege oordeelt dat de longartsen geen recht hadden op inzage en dat ze de regels hebben overtreden.

Reactie ziekenhuis

Het ziekenhuis reageert niet op de uitspraak van het tuchtcollege. Het ziekenhuis betreurt het incident en zegt dat een groot belang wordt gehecht aan de privacy van patiëntgegevens. Een woordvoerder laat weten dat er in het ziekenhuis regels zijn voor het in- en uitloggen in patiëntdossiers.

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.