Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loonexplosie voor klein deel medisch specialisten

Redactie Zorgvisie
Vijf groepen van medisch specialisten zijn verantwoordelijk voor de loonexplosie van honderden miljoen euro’s. Dat meldt NRC Handelsblad op basis van berekeningen van DBC Onderhoud.

Volgens NRC Handelsblad gaat het om radiologen, pathologen-anatomen, artsen klinische chemie, artsen microbiologen en nucleair geneeskundigen. Sommige van deze zogeheten ondersteunende medisch specialisten zouden hun omzet en daarmee ook hun inkomen hebben zien verdubbelen of verdrievoudigen. Ongeveer 2000 van de 17.000 medisch specialisten zouden volgens NRC hebben geprofiteerd.

Te royale compensatiefactor

In februari concludeerde Vektis, het onderzoeksbureau van Zorgverzekeraars Nederland, al dat de inkomens van medisch specialisten in 2008 spectaculair waren gestegen. Volgens NRC heeft DBC Onderhoud nu vastgesteld dat foutieve compensatiefactoren de oorzaak zijn van de inkomensstijgingen. Ondersteunende specialisten ontvangen die voor sommige vormen van zorg waarvoor in de diagnose-behandelingscombinaties (dbc’s) geen honorarium kan worden opgenomen. De compensatiefactoren blijken te ruim zijn vastgesteld. Dat komt doordat deze zijn gebaseerd op de situatie in 2004 toen ziekenhuizen de zorg nog slecht registreerden.

Bos wil uurloon verlagen

De gezamenlijke inkomensstijging leidt tot een overschrijding van 450 miljoen euro op de begroting van het ministerie van VWS. Minister Bos van Financiën liet onlangs weten dat de specialisten dat geld sowieso terug moeten betalen. Hij zinspeelde op verlaging van het uurloon, dat momenteel 139,50 euro bedraagt. Daarvan kan volgens de Orde van Medisch Specialisten echter geen sprake zijn, omdat dit uurloon voor langere periode is afgesproken. Bovendien zouden dan specialisten gedupeerd worden die er helemaal niet in inkomen op vooruit zijn gegaan. De Orde zegt al in 2006 aan de bel te hebben getrokken bij het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de foutieve compensatiefactoren. Die zouden daar echter geen prioriteit aan hebben gegeven. Het ministerie van VWS komt in de loop van 2009 met onderzoek naar de oorzaken van de omzetstijgingen.

Orde van Medisch Specialisten: eigen onderzoek

De Orde werkt mee aan het herstellen van de fouten in het dbc-systeem. Samen met de NZa en DBC Onderhoud worden er binnenkort nieuwe compensatiefactoren bekendgemaakt. Over terugbetaling van te veel ontvangen inkomsten wil de Orde niet praten, zolang het ministerie niet met cijfers heeft onderbouwd wat precies de oorzaak is. “We sluiten niet uit dat een deel van de omzetstijging terecht is doordat er wachtlijsten zijn weggewerkt”, zegt woordvoerster Ellen van Rooij. Binnenkort komt de Orde met een eigen onderzoek. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Onrust over hoogte inkomens ondersteuners

Goochelen met dbc’s

KNMG: Specialisten moeten zich verantwoorden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.