Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Lvg-jongeren op straat vanwege bevriezing pgb

Wooncentra voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking (LVG-jongeren) dreigen op korte termijn over de kop te gaan vanwege de bevriezing van het persoonsgebonden budget (pgb). Het ministerie van VWS onderzoekt of voor de jongeren die op straat komen te staan een uitzondering kan worden gemaakt.
Lvg-jongeren op straat vanwege bevriezing pgb

Hans ter Haar is bestuurder bij Pedagogisch Opvang Centrum Drenthe (POCD), een wooncentrum voor 24 LVG-jongeren in Drenthe. De algemene pgb-stop heeft tot gevolg dat Ter Haar zijn centrum zal moeten sluiten als er niet binnen twee weken een oplossing wordt gevonden. “Wij geven jongeren crisisopvang. Het gaat om jongeren die boven op een lichtverstandelijke beperking met psychiatrische problemen of verslavingen kampen. Zij zijn thuis niet te handhaven en zorginstellingen in natura weigeren deze doelgroep vaak in zorg te nemen. Wegens een belachelijke regel mogen jongeren maar zes weken aan een stuk in de crisisopvang verblijven. Omdat wij deze zeer moeilijke groep langer dan zes weken willen helpen, hebben wij in januari dit centrum opgericht. En dat lijkt nu allemaal voor niets geweest te zijn.”

Jongerenopvang

Ter Haar heeft vanaf 2009 een voormalig conferentieoord omgebouwd tot jongerenopvangcentrum en is in februari 2010 gestart met de opvang van de eerste LVG-jongeren op basis van pgb’s. “We hebben nu veertien plekken bezet en nog tien plekken vrij. Jongeren willen dolgraag op die plek terecht maar de looptijd van de aanvraag en omzetting naar pgb loopt soms op tot zes maanden door miscommunicatie en traagheid van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) en het zorgkantoor. En door de algemene pgb-stop is het voor een aantal jongeren niet meer mogelijk dat wij hun verblijf vergoed krijgen.” Door de pgb-stop moeten er bovendien binnen twee weken drie jongeren worden uitgeplaatst.

Zorginitiatieven

Volgens Ter Haar hebben zorginitiatieven voor deze doelgroep door heel het land te maken met deze problemen. Inmiddels heeft het ministerie van VWS voor drie groepen een uitzondering gemaakt. In de eerste plaats voor cliënten die, als zij geen pgb krijgen, in een duurdere zorginstelling zouden moeten worden opgenomen. Daarnaast blijven ouders recht houden op een pgb voor kinderen die na behandeling in een ziekenhuis verdere medisch specialistische behandeling nodig hebben door een verpleegkundig kinderdagverblijf, een kinderhospice of een kinderthuiszorgorganisatie. Ten slotte maakt de minister een uitzondering voor cliënten die in pgb- gefinancierde ouder- of wooninitiatieven willen verblijven. Volgens een woordvoerder van VWS zal aanstaande maandag uit overleg tussen het ministerie en de belangenvereniging voor budgethouders Per Saldo blijken of de doelgroep LVG-jongeren tot de laatste categorie behoort. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Uitzonderingen voor pgb-stop zijn bekend

Thomashuizen gered van pgb-stop

Moties in aantocht over pgb-stop

Jaarlijkse verrassing: de pgb-groei

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik kan me niet indenken dat dit geen grap is! eerst waren wij als buurdbewoners tegen, nu we het centrum kennen willen we niet meer zonder, het is een top prestatie wat onze regering nu gaat stoppen? nee dat moet een grap zijn, sorry kan er niet om lachen!

 3. Deze kwetsbare groep jongeren willen we juist niet op straat hebben.
  Wederom onstaat er een dilemma , waarbij de doelgroep LVG-ers tussen de wal en het schip dreigen te vallen.
  Het kost al veel moeiete om een ondersteuningsaanbod cq behandel aanbod te leveren wat maatschappelijk geaccepteerd wordt en wat door zorgverzekeraars ook gezien wordt als een kwalitatieve oplossing. Nu maatregelen geeffectueerd worden en financiering gekort zullen voor deze jongeren problemen toenemen. Er dient bezuinigd te worden op zorgprojecten , maar als deze doelgroep op straat komt , kost het op termijn nog meer. Waar worden er nu goede prioriteiten gesteld!!

 4. Een goede vriend van mij zit daar momenteel, en eerlijk gezegd ja hij was onhandelbaar, maar hoe komt da’t? tja iedereen heeft zo zijn eigen mening daarover, maar de mijn is heel simpel, zolang er onvoldoende instellingen zijn die zekerheid, stabiliteit en rust kunnen geven in ons landje zijn zullen we ook meer probleem jongeren krijgen, de persoon die er nu zit was afgelopen weekend bij ons, en het klinkt raar maar was echt een ander persoon, ik hoop dat hij het nog uithoud daar, het is wel even wennen natuurlijk maar niet alleen voor hem ook voor zijn ouders. en het enige wat we kunnen doen is ons petje afzetten voor de begeleiding daar, en als ik het zou kunnen zou ik ook zeker een handje bieden, dat is het minste wat ik kan doen als hardwerkende burger, tis alleen zo jammer dat onze lieve regering er geen last van heeft, en dus maar dit soort ongein uithaald. hoop een ding, en dat is dat er nog een poc komt, of andere instelling met deze werkwijze, het bewijs dat het werkt is er, dat is een levend bewijs.
  PETJE AF!

 5. Als je eindelijk een gat dicht voor zorg aan een zeer moeilijke groep jongeren die in de reguliere zorg niet welkom zijn en daarbij – binnen de regels – creatief gebruik maakt van een bestaande financieringsbron dan kan het dus gebeuren dat VWS het initiatief wel inhoudelijk steunt, maar toch de nek omdraait omdat financiën voor deze minister al jaren belangrijker zijn dan zorg. Dat de maatschappelijke kosten misschien wel veel hoger zijn telt in Den Haag nu eenmaal niet, waar iedere minister wordt beloond als hij niet verder kijkt dan de eigen begroting. Misschien verklard deze kortzichtigheid ook wel een deel van de toenemende ergernis van burgers over een overheid die alleen maar naar binnen gericht lijkt te zijn en niet meer kijkt wat “beleid” in het echte leven van mensen aanricht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.