Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis roept endoscopie-patiënten terug

Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam roept 796 patiënten terug omdat ze zijn onderzocht met niet goed ontsmette endoscopen. Het ziekenhuis wil de Onderzoeksraad voor Veiligheid laten onderzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren.

De instrumenten zijn schoongemaakt met een apparaat, waarvan woensdag tijdens een grote onderhoudsbeurt is gebleken dat het defect was. Het defect is waarschijnlijk ontstaan tijdens de voorlaatste onderhoudsbeurt in oktober 2008. Het Maasstad Ziekenhuis heeft acht van dit soort reinigings- en desinfectiemachines. De andere zeven mankeerden niets.

Onderzoeksraad Voor Veiligheid

Endoscopen worden gebruikt voor inwendig onderzoek van maag, darm, lever en longen. Het Rotterdamse ziekenhuis heeft een onderhoudscontract met de leverancier van het schoonmaakapparaat. Wat in het onderhoud misgegaan is, wil het ziekenhuis laten onderzoeken door de Onderzoeksraad Voor Veiligheid. “Wij willen heel graag met een externe deskundige analyseren wat we niet goed doen. Er gaat bijna elk jaar wel in een ziekenhuis iets mis met apparatuur”, zegt algemeen directeur Paul Smits. “Het rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid over het Radboud ziekenhuis vind ik heel goed. Bij hen is het niet ‘even binnenlopen en focussen op één dingetje’.” De raad heeft nog niet geantwoord op het verzoek.

Besmettingskans klein

Ziekenhuizen moeten het gebruik van endoscopen vastleggen. Nadat het defect was vastgesteld, hebben medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis de hele nacht doorgewerkt om uit te zoeken welke patiënten zijn onderzocht met niet-steriele endoscopen. De kans dat patiënten daadwerkelijk zijn besmet met hiv of hepatitis is heel klein, zegt Smits. Het ziekenhuis hoopt eind volgende week bij alle betrokken patiënten bloed te hebben afgenomen. Zij krijgen vervolgens binnen drie dagen de uitslag.

Schadeclaims

Voor mogelijke schadeclaims zijn zowel het ziekenhuis als de leverancier verzekerd. Smits: “Maar voor de patiënt is het gelukkig goed geregeld in de wet: ziekenhuis is het loket voor aansprakelijkheid. Achter de voordeur gaan wij wel met de leverancier uitvechten wie verantwoordelijk is.” Over eventuele imagoschade zegt hij: “Het is nooit prettig als zoiets gebeurt, maar ik denk: wees open, vertel wat je doet en doe wat je vertelt. Het is bovenal ontzettend vervelend voor de patiënten.” Het ziekenhuis heeft de Inspectie van de Gezondheidszorg en alle huisartsen in de regio geïnformeerd. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

De lange weg naar veilig werken

Interview met Pieter van Vollenhoven: Strijder voor de waarheid

Orde verspreidt richtlijnen voor medische apparatuur

‘Twenteborg schoot tekort bij onderhoud apparatuur’

Inspectie: Ziekenhuis Bernhoven was slordig

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.