Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maasstad Ziekenhuis zet twee artsen op non actief

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam heeft een time-out ingesteld voor twee artsen op de intensive care.
Maasstad Ziekenhuis.jpg

Het ziekenhuis laat weten deze maatregel te hebben ingesteld na onderzoek. 

Maatregelen
De twee intensivisten zijn de komende maand niet ingeroosterd. In die periode wordt met hen overlegd wat een verantwoorde oplossing is. De formatie op de intensive care wordt aangevuld: afgelopen periode zijn twee nieuwe intensivisten gestart, een derde start dit voorjaar. De situatie wordt dagelijks gevolgd, mocht er toch enige twijfel zijn qua bezetting van specialisten dan is de afspraak dat er tijdelijk minder IC bedden worden benut. Ook benoemt het ziekenhuis een nieuwe medisch manager. De groep intensivisten blijft externe begeleiding krijgen.

Vakgroep
Daarnaast wordt er een nieuwe structuur opgezet: er komt één vakgroep Intensive Care die gezamenlijk verantwoordelijk is voor de intensive care zorg in het Maasstad Ziekenhuis en Het Van Weel-Bethesda. Het Maasstad Ziekenhuis blijft de Intensive Care zorg leveren aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. 

Signalen
Eind oktober 2016 heeft het Maasstad Ziekenhuis op basis van diverse signalen over de samenwerking binnen de vakgroep intensivisten een onderzoek gestart. Dit komt overeen volgens het ziekenhuis met de cultuur ‘om zaken bespreekbaar te maken’. Daarom was dit signaal aanleiding voor de raad van bestuur en medische staf om een onafhankelijk onderzoek te starten, uitgevoerd door een extern bureau.

Onderzoek
Uit het onderzoek is gebleken dat er geen twijfel is aan de kwaliteit van de individuele intensivisten.  Wel bestaan er spanningen binnen de groep die een optimale samenwerking in de weg staan. De resultaten van het onderzoek en de adviezen worden onderschreven door de medische staf en de raad van bestuur. Daarom hebben zij besloten om de maatregelen te nemen.

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.