Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Maastricht UMC+ krijgt nieuwste Da Vinci robot

Maastricht UMC+ gaat vanaf vrijdag 6 september als eerste ziekenhuis in Nederland opereren met de vernieuwde Da Vinci operatierobot. Het vernieuwde model is ter vervanging en verbetering van de eerste operatierobot die al sinds 2004 operationeel is.
Maastricht UMC+ krijgt nieuwste Da Vinci robot

De nieuwe robot is in staat om de handelingen van een chirurg in een fractie van een seconde digitaal om te zetten naar een signaal waardoor de robot wordt aangestuurd. Het apparaat, waarmee voor het eerst twee chirurgen tegelijkertijd kunnen werken, is tevens voorzien van zogenoemde ‘augmented reality’.

Opleidingsdoeleinden
Doordat met de nieuwe operatierobot twee chirurgen tegelijkertijd kunnen opereren is het niet alleen mogelijk zeer complexe ingrepen uit te voeren. ‘Het maakt de operatierobot ook uitermate geschikt voor opleidingsdoeleinden’, zegt chirurg Jos Maessen die vandaag voor het eerst met het nieuwe model gaat opereren. ‘De ervaren chirurg kan zodoende zeer nauwkeurig de chirurg in opleiding aansturen bij zijn eerste operaties in de patiënt.’ De operatierobot is tevens uitgerust met moderne visualisatiemiddelen, zogeheten ‘augmented reality’. Maessen: ‘Er kunnen bijvoorbeeld plaatjes van CT- of MRI-scans worden geprojecteerd in het operatiebeeld. Daardoor kan de chirurg onderliggende structuren veel beter ‘zien’. Dat voorkomt dat onnodig schade aan weefsel wordt toegebracht.’

Doelmatigheid
Maastricht UMC+ heeft in bijna tien jaar tijd ruime ervaring opgedaan met de Da Vinci operatierobot op het gebied van met name urologie en cardiothoracale chirurgie. Om de techniek zo optimaal mogelijk verder te ontwikkelen is het nieuwe model aangeschaft. ‘Een UMC heeft als onderzoeksinstituut namelijk de functie en de taak om deze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en in te zetten om het gebruik ervan te verbeteren’, zegt Guy Peeters, voorzitter raad van bestuur Maastricht UMC+. ‘In een academische setting kan de Da Vinci operatierobot op een verantwoorde manier worden ingezet en op zijn doelmatigheid en doeltreffendheid worden getest.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.