Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

Mark van Dorresteijn
Wanneer zwangere vrouwen voor een bevalling in het ziekenhuis komen, moet binnen een kwartier worden begonnen met een verloskundige behandeling. Minister Schippers van VWS meldt de Tweede Kamer dinsdag dat dit van cruciaal belang in haar streven om de babysterfte terug te dringen.
Maatregelen Schippers voor aanpak babysterfte

Nederland heeft een van de hoogste sterftecijfers onder zuigelingen in Europa. Elk jaar overlijden ongeveer 1700 baby’s vlak voor, tijdens of na de geboorte. Betere zorg zou de dood van naar schatting vierhonderd baby’s kunnen voorkomen. Eerder dit jaar deden deskundigen aanbevelingen om de babysterfte binnen vijf jaar te halveren. Een snelle start van de verloskundige behandeling in het ziekenhuis, overdag en ’s nachts, is daar een van. Onderzoek geeft volgens Schippers aan dat dit in 92 procent van de ziekenhuizen beter kan.

Norm

Ze zal er bij de ziekenhuizen op aandringen dat afspraken over de beschikbaarheid van de professionals en over hun onderlinge samenwerking om deze 15-minutennorm te halen worden vastgelegd, meldt Schippers de Tweede Kamer. En: “Als blijkt dat voor bepaalde ziekenhuizen deze norm niet haalbaar is, kunnen zij geen veilige acute verloskundige zorg aanbieden.”

Nieuwe afspraken

Ziekenhuizen moeten verder voor de zomer aangeven wat er nodig is om te kunnen voldoen aan de adviezen om de babysterfte terug te dringen. Ook gaat de minister de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen te onderzoeken of er een tarief kan komen voor verloskundige onderzoeken. Eveneens voor de zomer moeten er nieuwe afspraken zijn over hoe en wanneer verloskundigen en gynaecologen overleggen, samenwerken en informatie overdragen. Ook moeten praktijkproeven duidelijk maken of een extra echo nodig en nuttig is.

Geboortecentra

Schippers verwacht verder veel van zogenoemde geboortecentra waar altijd verloskundigen en kraamverzorgenden zijn die contact hebben met de gynaecoloog. Er zijn er nu 35 van opgezet of in wording. (ANP)

Lees ook:

PvdA wil snel hoorzitting babysterfte

‘Adviezen babysterfte op korte termijn niet uitvoerbaar’

PvdA wil verder met aanpak babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waar het advies: elke vrouw een 1 op 1 begeleiding en bewaking tijdens de bevalling én acute zorg binnen 15 minuten wordt geadviseerd/geëist wordt in ons ziekenhuis (Atrium Heerlen) flink afgebouwd. Nu 5,6 FTE en over twee jaar nog eens!
    Dat betekent in de praktijk dat er binnenkort in elke dienst met 1 man minder wordt gewerkt dan onze huidige minimale bezetting.
    Dat is ongeveer 30% minder mankracht!! (mankracht=verpleegkundige)

  3. Dit is allemaal heel leuk maar als je toevallig in een dorp in Walcheren of op een van de andere eilanden in Zeeland woont dan heb je pech als je tijdens een thuisbevalling onverwachts naar het ziekenhuis moet want enkel in het ziekenhuis in Goes kun je nog bevallen. En wat ik ook vreemd vind is dat er rondom het ongevboren kind zoveel heisa is maar als het er eenmaal is dan hoeft er niet snel goede zorg geleverd te worden als zo’n kind iets overkomt. Als je kind van de trap valt in Oostkapelle bijvoorbeeld en een cerebraal trauma oploopt, hoeft er niet direct binen een kwartier hulp geboden te kunnen worden. Als zo’n kind een uur moet wachten op goede hulp en dan van Goes nog naar een centrum moet waar een neurochirurg aanwezig is is dat kind al lang en breed dood. De zorg in Zeeland is al helemaal uitgekleed maar blijkbaar zijn de Zeeuwen niet belangrijk. In andere provincies zijn er veel meer ziekenhuizen, als ik kijk in Limburg en Brabant dan zijn daar tenminste redelijk wast ziekenhuizen en kan er snel hulp zijn. In Zeeland is er maar EEN voor de hele provincie!! Daar zou wat aan gedaan moeten worden. Met binnen een kwartier in kunnen grijpen voor een bevalling redt je mogelijk baby’s maar ook daarna moeten zij optimale zorg krijgen. En als ik dan hoor dat de zorgverzekeraars gigantische winsten maken en wij meer premie gaan betalen voor veel minder zorg, want de pakketten zijn volledig uitgekleed, dan begrijp ik niet dat de regering daar niets aan doet!! Iedereen heeft het gedaan, de huisartsen, specialisten,ziekenhuizen en andere gezondheidscentra krijgen kortingen door de neus geboord maar de verzekerde patient mag enkel meer betalen. Dat de zorg in het buitenland toeneemt heeft ook enkel te maken met het feit dat de ziekenhuizen afspraken maken en als ze meer zorg leveren dan afgesproken dan krijgen ze dat niet vergoed terwijl die patient dan via een bemiddeling (1000 euro) naar het buitenland kan en daar wordt de zorg, die vaak ook nog duurder is dan in Nederland, wel vergoed. Zo vullen wij de kassen van de gezondhiedszorg in Duitsland en Belgie en wordt de gezondheidszorg hier uitgekleed. Bovendien moet die loting voor de studie geneeskunde er ook snel af anders worden we overspoeld met buitenlandse artsen die de taal slecht spreken. In landen als Duitsland leiden ze meer artsen per inwoner op als in Nederland en daar zijn geen wachtlijsten. En als iemand dan hier zijn screening gehad heeft voor een ok voor bijv. een heup dan wordt dat in het buitenland nog een keer over gedaan en betalen we dus twee keer alle onderzoeken en ook nog de kosten voor bemiddeling en de kosten van de ok en bij een beetje pech ook de kosten voor de nazorg van patienten die na een ingreep in het buitenland of een privekliniek ontstekingen of andere zaken krijgen waardoor ze als nog in Nederland in het ziekenhuis opgenomen moeten worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.