Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Maatschappelijke stage verbetert reputatie ggz

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Een maatschappelijke stage in de geestelijke gezondheidszorg zorgt er voor dat scholieren veel positiever gaan denken over de ggz en haar patiënten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Parnassia Bavo Groep.
Maatschappelijke stage verbetert reputatie ggz

De maatschappelijke stage is vanaf het schooljaar 2011/2012 een verplicht onderdeel van de opleiding voor middelbare scholieren. In 2010 en 2011 hebben ruim 500 scholieren een maatschappelijke stage gevolgd bij de Parnassia Bavo Groep (PGB). De afdeling Wetenschappelijk Onderzoek van de PBG bracht hun ervaringen in kaart. De stage blijkt ervoor te zorgen dat de tieners hun oordeel over werken in de ggz in positieve zin bijstellen. Na afloop waren zij niet alleen positiever over mensen met een psychiatrische stoornis, maar ook over de loopbaanmogelijkheden in de ggz.

Loopbaan ggz niet gewild

De laatste jaren kiezen juist steeds minder HBO-V studenten na diplomering voor een baan in de ggz. Mogelijk hangt dit samen met vooroordelen als zouden ggz-patiënten agressief zijn, moeilijk beter worden en moeilijk om mee te communiceren. Bovendien hadden jongeren geen beeld van een mogelijke loopbaan in de ggz.

Maatschappelijke stage neemt vooroordelen weg

Een maatschappelijke stage blijkt de vooroordelen met succes weg te nemen. De vermeende agressiviteit van patiënten bleek vooral voort te vloeien uit berichtgeving in de media. Door de scholieren een ‘kijkje in de ggz-keuken’ te geven en de mogelijkheid te bieden om direct in contact te komen met patiënten, kregen de scholieren een veel positiever beeld. De scholieren kwamen in contact met ggz-medewerkers met verschillende functies, zoals verpleegkundige, activiteitenbegeleider en voedingsassistent. Daardoor kregen ze meer zicht op de baanmogelijkheden in de ggz.

Negatief beeld ggz

Het stagebureau van de Parnassia Bavo Groep verzorgde de werving, selectie en plaatsing van de maatschappelijke stagiaires. Door eerst aan een testpanel van studenten te vragen naar ideeën over een stageplaats die motiveert om te kiezen voor de ggz, werd duidelijk hoe negatief het beeld over de sector was. Alleen als jongeren op zo jong mogelijke leeftijd kennismaken met de sector, kon de kans op een meer realistisch, positief beeld worden vergroot. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ontslaggolf bedreigt ggz

CNV: faillissement GGZ NWB dreigt

GGZ Nederland praat weer met Schippers

1 REACTIE

 1. Wilt u als redactie dit: (PGB). De afdeling ============verbeteren a.u.b.
  Verwarrend, maar ja dat is bekend ook van Bavo-Parnassia etc etc etc.
  Behlave hypocrisie heb ik daar alleen maar bedrog en leugen gezien en …letterlijk meegemaakt ook. Die dat deden zijn daar niet meer werkzaam.
  Ze hebben bij de Bavo ook een achterdeur kennellijk.
  Alleen jammer dat ze nog steeds aan verzwijging doen. ten koste van anderen en kinderen ook in zekere zaak.
  Mocht men willen reageren kan dat. Alleen een excuus is echter niet genoeg Bavo.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.