Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maatstaf lokt ongewenst gedrag uit’

Maatstafconcurrentie kan ongewenst gedrag van ziekenhuizen uitlokken, zoals productie van ‘dure’ dbc’s, kwaliteitsverlaging, selectie van patiënten en het tegenwerken van taakafsplitsing. Dat betogen onderzoekers van het Centraal Planbureau in het oktobernummer van Economisch Statistische Berichten (ESB).

Het kabinet wil in 2009 voor de helft van de curatieve zorg een prijsplafond instellen in de vorm van maatstafconcurrentie. Ziekenhuizen en verzekeraars mogen vrij onderhandelen, mits de prijs niet boven het gewogen gemiddelde uitkomt. Produceren ziekenhuizen toch duurder, dan roomt de overheid dit teveel af. Rudy Douven, Esther Mot en Marc Pomp van het CPB vinden een prijsplafond een paardenmiddel met veel negatieve neveneff ecten.

Prijsplafond

Om te beginnen houdt de maatstaf onvoldoende rekening met verschillen in productsamenstelling en patiëntenpopulatie tussen ziekenhuizen. Zo kunnen zelfs doelmatige ziekenhuizen door het prijsplafond getroff en worden. De onderzoekers betwijfelen of de huidige tarieven de onderliggende kosten weerspiegelen. Volgens hen zijn die niet zelden gebaseerd op onvolledige en gedateerde gegevens. Ook is het prijsplafond juridisch kwetsbaar en door de getrapte invoering erg ingewikkeld. Doordat de maatstaf een rem op concurrentie zet, laat zich moeilijk vaststellen wanneer marktwerking voldoende heeft wortel geschoten. De als tijdelijk bedoelde maatregel kan zo een permanent karakter krijgen. Het grootste gevaar ligt in ongewenst strategisch gedrag. Ziekenhuizen zullen geneigd zijn om vooral dbc’s te gebruiken die van de NZa een te hoog gewicht hebben gekregen.

Strategisch gedrag

Ook zullen ze dure patiënten mijden en willen voorkomen dat gunstige patiënten naar de eerste lijn of in zelfstandige behandelcentra weglekken, hetgeen vanuit het oogpunt van kosteneffectiviteit maatschappelijk juist wenselijk kan zijn. De onderzoekers pleiten daarom voor een gesegmenteerde, maar volledige invoering van vrije prijzen met gedeeltelijke handhaving van de functiegerichte bekostiging. Niet alleen wordt zo strategisch gedrag van ziekenhuizen voorkomen, ook wordt ervaringskennis met marktwerking opgedaan. De liberalisering valt zo beter te beoordelen en desgewenst eenvoudiger bij te stellen. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links:

Centraal Planbureau

Economischse Statistische Berichten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.