In begrijpelijke computertaal

SNOMED CT is een internationaal medisch terminologiestelsel, dat zorgt dat computers dezelfde betekenis geven aan medische termen. Het bevat in totaal 340.000 Engelse termen. Nederland wil er zo'n 87.750 vertalen. Nictiz voert die klus uit; de eerste 10.000 zijn inmiddels gepubliceerd.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Wragg/iStock

Het medische terminologiestelsel is eigendom van SNOMED International, waarvan 33 landen wereldwijd lid zijn. Alle leden geven hun inbreng. Ook Nederland is lid, in casu het ministerie van VWS. Het ministerie heeft op zijn beurt in 2007 aan Nictiz gevraagd SNOMED CT voor Nederland te beheren. Pim Volkert is de co√∂rdinator voor het National Release Center van SNOMED CT. Alleen de centers mogen vertalen. Niet zomaar ‘vertalen’, maar semantisch vertalen. Oftewel, de vertaling in het Nederlands moet ‘zeker weten’ equivalent zijn aan de term in het Engels qua inhoud en begrip. Het vertalen gebeurt door een vertaalbureau dat veel ervaring

0
117

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.