Zorgvisie tech magazine nr. 2, 2021

  2021 Tech 02 Cover Klein

  In de coververhalen van het tweede nummer van 2021 nemen we de opmars van virtual reality in de zorg onder de loep. De mogelijkheden ervan zijn talrijk en het lijkt een vaste plek te krijgen in de zorg. KPMG-adviseur Hylke Kingma zegt in het hoofdinterview: ‘We zouden soms wat meer regie moeten aanvaarden. Dat zou het proces enorm kunnen versnellen, zowel in samenwerking als in gegevensuitwisseling.’

  Ontwerp Zonder Titel (24)

  Investeren in sociale zorgtechnologie is een gok

  Er is vrijwel geen deugdelijk wetenschappelijk onderzoek naar de werking van nieuwe technologieën die mensen met dementie kunnen helpen sociaal actief te blijven. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van Amsterdam UMC, locatie VUmc.

  Ontwerp Zonder Titel (33)

  Techreus of beroepsgroep? De toekomst van Virtual Fracture Care

  Virtual Fracture Care geeft patiënten met eenvoudige botbreuken meer regie en verlaagt het aantal polikliniekbezoeken met 92 procent. De methode is in zwang bij ziekenhuizen en initiatiefnemer Thijs Geerdink (OLVG) ziet veel mogelijkheden voor verdere ontwikkeling.

  Screenshot 2021 03 22 163039

  Zo krijg je de optimale zorg voor een hartpatiënt

  Er zijn een miljoen hartpatiënten in Nederland, dus er worden zeer veel gegevens vastgelegd. Als je die data weet te ontsluiten, kun je gerichte onderzoeksvragen stellen en beter onderzoek uitvoeren. Dat is de gedachte achter een plan van onderzoeker Dennis van Veghel en cardioloog Folkert Asselbergs.

  Bruggenbouwen

  In West-Brabant nooit meer op de verkeerde ggz-wachtlijst

  Het verwijzen van de huisarts naar de ggz verloopt vaak verre van ideaal. In West-Brabant vonden ze een oplossing met hulp van de ICT en binnen het normale huisartsenbudget.

  0t4a1974

  Zo kan een cliënt met angststoornissen toch weer naar Star Wars

  Een behandeling met virtual reality verbetert het dagelijks leven van mensen met angst- en stemmingsstoornissen in hoge mate. Waarom wordt die behandeling dan niet afdoende vergoed?

  Ontwerp Zonder Titel (42)

  Traumachirurgen: liever zelf app ontwikkelen dan afhankelijk zijn van techbedrijf

  De e-health-commissie van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgen is bezig een landelijk systeem te ontwikkelen om patiënten op afstand te begeleiden. In plaats van hun lot in handen van een techbedrijf te leggen, zoeken ze alternatieve routes naar ontwikkeling en implementatie. Ze boeken vooruitgang, maar hebben ook nog een lange weg te gaan.

  Hylke Kingma 660x440

  ‘We moeten toe naar meer regionale samenwerking’

  Hylke Kingma is als KPMG-adviseur nauw betrokken bij een aantal belangrijke projecten op het gebied van zorg-ict. ‘We zouden soms wat meer regie moeten aanvaarden. Dat zou het proces enorm kunnen versnellen. Zowel in samenwerking als in gegevensuitwisseling.’

  Eddy van de Werken, voorzitter OIZ

  Column: Maak iedereen digibeter

  Eddy van de Werken verbaast zich erover dat er nog steeds digibeten werken in de zorg. Hij bepleit daarom dat op scholen voor zorgonderwijs ict een serieuze plaats dient te krijgen.

  Dame In Verpleeghuis Gebruikt Vr

  Virtueel wordt de realiteit

  Training van zorgmedewerkers, pijnbestrijding, revalidatie, traumatherapie… De lijst van VR-toepassingen lijkt eindeloos. De technologie rukt op van ziekenhuis tot verpleeghuis, van ggz-instelling tot revalidatiekliniek en naar mensen thuis. Sinds kort is er zelfs een speciale appstore voor zorg-VR.

  Jan Christiaan Huijsman

  Column: Creatieve destructie is nodig voor transformatie

  We hebben een van de allerbeste zorgstelsels ter wereld, maar die is nu niet gereed voor de toekomst. Dat schrijft Jan Christiaan Huijsman in zijn column in Zorgvisie tech magazine. 'Tot nu toe blijft het overgrote deel van ‘transformaties’ helaas beperkt tot pilots en initiatieven bij een aantal vakgroepen.'

  Jacco Boon Zv

  Opinie: Weinig moeite, veel effect

  Samenwerking en informatie-uitwisseling tussen zorginstellingen staat bij iedere bestuurder hoog op de agenda, maar voor samenwerking op het niveau van IT-infrastructuur is weinig aandacht. Terwijl samenwerking hier relatief eenvoudig te realiseren is en veel oplevert, zo schrijft Jacco Boon, algemeen directeur van adviesbureau CINX. 

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.