Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Mantelzorgers lopen duizenden euro’s belastingvoordeel mis

Lotte Maas
Naar schatting vijf- tot tienduizend inwonende mantelzorgers lopen vrijstelling voor belasting over de erfenis mis doordat ze geen mantelzorgcompliment hebben aangevraagd. Dat meldt actualiteitenprogramma Nieuwsuur deze week.
Mantelzorgers lopen duizenden euro’s belastingvoordeel mis

Om in aanmerking te komen voor de vrijstelling van erfbelasting, die kan oplopen tot 603.000 euro, moet een aanvraag voor het mantelzorgcompliment zijn ingediend. Veel mantelzorgers zijn hier niet van op de hoogte, meldt Nieuwsuur. De aanvraag voor het mantelzorgcompliment vergt veel administratief werk en veel mantelzorgers vinden dit te veel gedoe om in aanmerking te komen voor het bedrag van 200 euro.

Pieter Omtzigt

Tweede Kamerlid en belastingwoordvoerder voor het CDA Pieter Omtzigt reageert in Nieuwsuur op de kwestie. Hij pleit ervoor dat mensen die vergeten zijn het mantelzorgcompliment aan te vragen alsnog de gelegenheid krijgen dit met terugwerkende kracht te doen. Hij gaat hier in de Kamer vragen over stellen aan minister Schippers van VWS.

Betere informatievoorziening

Omtzigt vindt verder dat de informatievoorziening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), de verstrekker van het mantelzorgcompliment, beter moet. “Op de site van de SVB en op de aanvraagformulieren staat de informatie gewoonweg slecht. Wat mij betreft moet er zo snel mogelijk goed op komen te staan dat het niet alleen gaat om die 200 euro, maar dat het ook kan betekenen dat iemand recht heeft op vrijstelling van de erfbelasting”, aldus Omtzigt.

Mezzo

De landelijke vereniging voor mantelzorgers Mezzo is blij dat er aandacht is voor de kwestie vanuit zowel de politiek als vanuit erfrechtnotarissen, en steunt de ideeën van Pieter Omtzigt.

Bekijk de uitzending(Zorgvisie – Lotte Maas | Foto: ANP – Koen Suyk )

Lees meer

Ombudsman op de bres voor mantelzorgcompliment

Mantelzorgers boos over financiën

Merendeel mantelzorgers zorgt ook in verpleeghuis

4 REACTIES

  1. Ik heb jaren samengewoond met hulpbehoevende vader. In de eigen buurt werd een verzorgingshuis gebouwd, waar mijn vader wel naar toe wilde omdat het in zijn eigen buurt kwam. Om in aanmerking voor plaatsing te komen moest er een indicatie bij het CIZ aangevraagd worden voor verblijf in een verzorgingshuis. Gedaan en mijn vader stond 2 1/2 jaar op de lijst eer het verzorgingshuis klaar was. Al die tijd alles behalve persoonlijke lichaamsverzorging gedaan. Aanvraag mantelzorgcompliment werd afgewezen omdat er een indicatie voor verzorgingshuis was afgegeven. Weg compliment, dubbel zelfs want werkgever was er niet over te spreken dat ik mantelzorger was. (en dat was een thuiszorginstelling waarbij ik als uitvoerende moest vragen wat familie en mantelzorger kon doen zodat de thuiszorginsstelling dat niet hoefde te doen.!)
    En dan ben ik ook nog zo iemand die in de spaarzame vrije tijd vrijwilliger ben bij een scoutinggroep.

  2. Lees alle reacties
  3. De rijke elite en de duivel schijten op èèn hoop?
    Hèèèèl vèèèèl beloven en weinig geven!
    Zie je nou, dat vrijwilligershulp niet gewaardeerd wordt?De hele zorg steunt op vrijwilligers, want dat hebben de heren met hun regeltjes voor elkaar gekregen, en wie krijgt de deksel op zijn neus?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.