Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mezzo wil lokale respijtcoördinatoren voor mantelzorgers

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Mantelzorgers maken minder gebruik van respijtzorg dan ze zouden willen. ‘Gemeenten moeten structureler inzetten op respijtzorg om voortijdige overbelasting bij de mantelzorger tegen te gaan’, vertelt Mezzo-directeur Liesbeth Hoogendijk aan Zorgvisie. Donderdagochtend praat de Tweede Kamer onder meer over mantelzorg.
Mantelzorgers
Foto: AdobeStock

Bijna 9 van de 10 mantelzorgers (89%) hebben het afgelopen jaar geen gebruik gemaakt van respijtzorg. Maar van deze groep had 21% wel gebruik willen maken van ondersteuning. Dit blijkt uit landelijk onderzoek van Mijnkwaliteitvanleven.nl.

Overbelasting mantelzorgers

‘Er zijn zorgelijke signalen dat mantelzorgers de druk niet meer aankunnen’, vertelt Corinne Ellemeet (GroenLinks) donderdagochtend tijdens het Algemeen Overleg. Mantelzorgorganisatie Mezzo ziet deze trend en maakt zich daarom hard voor structurele verbetering van respijtzorg in gemeenten. ‘Zo kunnen mantelzorgers uit de risicozone van overbelasting blijven’, aldus Liesbeth Hoogendijk.

Respijtzorg

Het onderzoek concludeert dat mantelzorgers minder gebruik maken van respijtzorg dan gewenst, door onbekendheid en onvoldoende kennis. ‘Daarnaast sluit het lokale aanbod van respijtvoorzieningen vaak niet aan op de behoefte van de zorgvrager’, vertelt Hoogendijk.

De mantelorganisatie ziet bovendien dat bij respijtvoorzieningen een te groot beroep wordt gedaan op vrijwilligers die te maken krijgen met complexe zorgvragen. ‘Er wordt nu onvoldoende geïnvesteerd in de coördinatie en deskundigheidsbevordering van vrijwilligers.’

Voorzieningen

Om ouderen langer thuis te laten wonen is ontlasting van de mantelzorger cruciaal volgens Mezzo. Lichte vormen van respijtzorg, zoals dagopvang en dagactiviteiten, dragen daaraan bij. Voor (bijna) overbelaste mantelzorgers komen intensieve respijtvoorzieningen nog onvoldoende van de grond. ‘Deze zwaarbelaste groep verdient het om begeleid te worden naar passende respijtzorg, om uiteindelijk definitieve uitval te voorkomen’, zegt Hoogendijk.

VVD-Kamerlid Sophie Hermans pleit daarom dat betrokken partijen moeten investeren in een kwalitatief, passend aanbod van respijtzorg. ‘En daar zijn al initiatieven voor.’ Zo heeft minister De Jonge een pilot toegezegd voor parttimeverpleeghuizen.

Respijtcoördinatoren

In het regeerakkoord is jaarlijks 10 miljoen euro gereserveerd voor respijtvoorzieningen. Mezzo pleit voor lokale respijtcoördinatoren, zodat mantelzorgers uit de risicozone van overbelasting blijven. ‘Zij moeten de komende jaren een aanjaagfunctie hebben om het aanbod beter af te stemmen op de behoefte, de kwaliteit van de respijtzorgvoorzieningen te bevorderen en de informatievoorziening aan mantelzorgers te verbeteren.’

Hoogendijk ziet ook graag dat gemeenten hun aanbod van respijtzorg monitoren. ‘Gemeenten moeten ondersteuning voor mantelzorgers serieus nemen.’ Toch ziet zij ook goede voorbeelden. ‘Kijk naar Utrecht. Daar worden buurtteams en het Steunpunt Mantelzorg georganiseerd.’ Naast regiocoördinatoren waar Mezzo voor pleit, willen politici ook meer bekendheid en voorlichting geven over de vormen van respijtzorg.  

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.