Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mantelzorgers niet op de hoogte van respijtzorg

Mantelzorgers zijn slecht op de hoogte van mogelijkheden om zorg tijdelijk of volledig over te dragen aan mensen in de eigen omgeving, vrijwilligers of professionals. Dat blijkt uit het eerste onderzoek naar deze zogenoemde respijtzorg door mantelzorgplatform Mezzo.
Mantelzorgers niet op de hoogte van respijtzorg

Eenvijfde deel van de geënquêteerde mantelzorgers is niet bekend met respijtzorg. Van de mantelzorgers die wel bekend zijn met respijtzorg maakt de overgrote meerderheid daar geen gebruik van. Men zou vaker gebruik willen maken van vrijwilligers die de zorg tijdelijk overnemen. Wat de door professionals overgenomen zorg betreft: de helft van de ondervraagden weet niet dat men een (gedeeltelijke) vergoeding kan krijgen.

Pro-actief beleid

Volgens Mezzo-directeur Jancor de Boer bewijst het onderzoek dat “er gemeentelijk een pro-actiever beleid nodig is. Respijtzorg voorkomt dat mantelzorgers overbelast raken. Respijtzorg werkt dus preventief. Gemeenten moeten meer werken aan preventie, mantelzorgondersteuning en lokaal vrijwilligersbeleid door lokaal of regionaal respijtvoorzieningen aan te bieden. Daarnaast mogen wat de respijtzorg door professionals betreft de financiële vergoedingen voor respijtzorg niet onder druk komen te staan.”

Panel

De enquête is door een panel van ruim zeshonderd mantelzorgers beantwoord. De respons op het eerste onderzoek is circa 65 procent. Het panel wordt minimaal acht keer per jaar bevraagd door Mezzo. 21 procent van de ondervraagden is niet bekend met het verschijnsel respijtzorg. 68 procent van de geënquêteerden die bekend is met respijtzorg heeft daar in 2010 geen gebruik van gemaakt; ruim eenderde van hen zou daar regelmatig wel gebruik van willen maken. Ruim tweederde van de ondervraagden zou voor respijtzorg gebruik willen maken van intensieve vrijwilligershulp of professionals. Ruim de helft van de geënquêteerden weet niet dat men voor respijtzorg een financiële vergoeding kan krijgen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

MantelPlan ondersteunt mantelzorgers via website

UVIT vergoedt cursus mantelzorgers dementiepatiënt

Wethouder wil kleuters inzetten als mantelzorger

Allochtonen leunen te zwaar op mantelzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.