Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Mantelzorgers willen meer van verzekeraar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ongeveer de helft van de mantelzorgers vindt dat er bij de ondersteuning van mantelzorgers een rol is weggelegd voor de zorgverzekeraar. Toch heeft bijna geen van hen hierover ooit contact gezocht met de verzekeraar.
Mantelzorgers willen meer van verzekeraar

Dat blijkt uit een enquête die Menzis heeft gehouden onder ruim duizend mantelzorgers.

Mantelzorgdesk

Driekwart van de mantelzorgers is overbelast of is dat in het verleden geweest. Meer dan de helft van de mantelzorgers verleent al langer dan vijf jaar zorg. Zij hebben bijna allemaal moeite om de voor hen belangrijke informatie op het gebied van mantelzorg te vinden. De ondervraagde mantelzorgers zeggen behoefte te hebben aan informatie over wettelijke regelingen, over financiële consequenties van mantelzorg, het voorkomen van overbelasting en een mantelzorgdesk die men kan bellen voor vragen .

Menzis

2,6 miljoen Nederlanders zorgen voor een naaste. Veelal zien zij zich door de omstandigheden gedwongen dit te doen bijvoorbeeld wanneer iemand in de naaste omgeving ziek wordt. In zestig procent van de gevallen combineert de mantelzorger deze zorg voor een naaste met een baan. Een woordvoerder van Menzis laat weten dat de resultaten een extra motivatie vormen om datgene wat de verzekeraar biedt aan ondersteuning beter bekend te maken. Hij wijst bijvoorbeeld op een arrangement in de aanvullende verzekering waarbij de mantelzorger de mogelijkheid krijgt om er een aantal dagen tussenuit te gaan. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) foto: Roos Koole

Enquête

Bekijk hier de enquêteresultaten

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Beste W.F. Willems , niet alle mantelzorgers zijn familie . Beste E. Hazebroek . Uw verhaal is goed. Ik lees alleen dat er arrangementen mogelijk zouden zijn vanuit de AANVULLENDE verzekeringen ??? Dat zijn verzekeringen die de VERZEKERAARSGIEREN zeker niet mantelzorgend GRATIS aanbieden. Het bovenstaande ademt ,en riekt naar , een promo-onderzoek voor een nieuwe “”mantelzorgverzekering”” , zeker niet een zucht naar “”ONBAAT”” ?? Als voorstellen te mooi zijn om……….dan zijn ze dat ook.

  3. Beste W.F. Willems , niet alle mantelzorgers zijn familie . Beste E. Hazebroek . Uw verhaal is goed. Ik lees alleen dat er arrangementen mogelijk zouden zijn vanuit de AANVULLENDE verzekeringen ??? Dat zijn verzekeringen die de VERZEKERAARSGIEREN zeker niet mantelzorgend GRATIS aanbieden. Het bovenstaande ademt ,en riekt naar , een promo-onderzoek voor een nieuwe “”mantelzorgverzekering”” , zeker niet een zucht naar “”ONBAAT”” ?? Als voorstellen te mooi zijn om……….dan zijn ze dat ook.

  4. Dit heeft niets met reclame of lotsverbondenheid te maken. Er is de ‘normale’ zorg, dus zo af en toe eens boodschappen doen, een keer het huishouden regelen, af en toe mee naar de zorgverlener. Maar als mantelzorger heb je er bijna een baan bij. Het is niet meer vrijwillig/vrijblijvend, maar wordt soms een last(ig).
    Geen keuze vrijheid meer, maar minimaal 20 uur per week zorg dragen over een familielid, kennis, vriend of buur. Afwisselend van helpen eten, aankleden, wassen, boodschappen doen en een groot deel van het huishouden.
    Dat is 1. En de vraag of het verkapte reclame is? Nou nee dus. Menzis is tot op heden de ENIGE zorgverzekering die rekening houdt met de mantelzorgers. En dat is heerlijk! Het is geweldig dat je wordt erkend in wat je doet en dat je af en toe, om te voorkomen dat je overbelast raakt een paar heerlijke dagen er tussen uit kan, met ondersteuning van Menzis. Maar ze bieden ook ondersteuning in het zoeken van een tijdelijke vervanger als de mantelzorger overbelast lijkt te raken of er gewoon even tussenuit wil en zeker wil zijn van een goede vervanger.
    Geloof me, zonder mantelzorgers zou de zorg volledig onbetaalbaar worden en een groot deel van Nederland op zijn gat liggen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.