Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Marktaandeel reguliere ggz krimpt

Het marktaandeel van reguliere ggz-aanbieders is sinds 2009 met tien procent afgenomen. Nieuwe ggz-aanbieders zagen hun omzet juist stijgen. Dat staat in het sectorrapport Ggz 2012 van GGZ Nederland.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Marktaandeel reguliere ggz krimpt
Foto: ANP Roos Koole

In 2009 hadden de reguliere ggz-aanbieders nog 884.456 dbc’s onder handen. Daarmee hadden ze een marktaandeel van 90,3 procent, want het totaal aantal dbc’s in de gehele ggz bedroeg 979.160. Dit getal bevat zowel het aantal afgesloten als het aantal nog lopende dbc’s. In 2011 is het aantal dbc’s van reguliere ggz-aanbieders gedaald naar 864.860 op een totaal van 1.073.535. Daarmee daalde het marktaandeel naar 80,6 procent. Van het verlies van de reguliere aanbieders hebben nieuwe ggz-aanbieders dus geprofiteerd.

Zorgvraag neemt af

Uit het rapport blijkt verder dat de zorgvraag in de ggz is afgenomen.  Het aantal patiënten in de

1
53

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. De eigen bijdrage in 2012 bedroeg geen 10 euro per sessie, maar 200 euro bovenop het eigen risico. Nóg andere koek dus.
    Verder is een aanpassingsstoornis wat anders dan rouw en ook wat anders dan psychische problemen na een scheiding. Een aanpassingsstoornis is een stoornis. Dus een meer dan normale reactie die invaliderend is op meerdere levensgebieden (psychisch lijden, problemen in werk/ sociale context/ etc). Deze is onterecht uit het verzekerde pakket gehaald want net zo goed stoornis als een fobie (ook uit het pakket gehaald) of een depressie, anorexia of een persoonlijkheidsstoornis. Een deel van de patienten met een aanpassingsstoornis pleegt suicide, en niemand die kan vertellen waarom het uit het pakket is gehaald…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.