Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marktwerking ziekenhuiszorg niet met huidige dbc’s

De marktwerking in de ziekenhuiszorg moet niet worden voortgezet met de huidige dbc’s. Dit stellen bedrijfseconoom F. Asselman en hoogleraar J. Bos van vandaag in de Volkskrant.

In hun artikel pleiten zij voor een onderzoek of marktwerking wel het juiste instrument is om de kosten in de zorg te verlagen en de kwaliteit te verhogen. Maar, stellen zij, er moet wel worden voorkomen dat een parlementaire onderzoekscommissie straks met conclusies komt die nu al bekend zijn. “Er kan al veel bereikt worden als ziekenhuizen meer en slimmer met elkaar vergeleken worden en desnoods verplicht worden best practices of protocollen van andere ziekenhuizen over te nemen.” aldus Asselman en Bos. Ziekenhuizen zijn echter minder bereid informatie te delen uit vrees door op de vingers getikt te worden door de Nederlandse Zorgautoriteit.

Investeren

Vooral voor universitair medische centra zijn de negatieve gevolgen van marktwerking dusdanig voelbaar, dat volgens Asselman en Bos eerst maar pas op de plaats moet worden gemaakt voordat verdere marktwerking kan worden doorgevoerd. Zij vinden dat er eerst voldoende moet worden geïnvesteerd preventie, kwaliteit en innovatie. Ook zorgverzekeraars hebben hier belang bij. Als er de effectiviteit van de zorg duidelijk meetbaar is, wordt de keuze voor ziekenhuizen en zorgverzekeraars tussen kosten of kwaliteit gemakkelijker. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Marktwerking stuwt ziekenhuiszorg op

PvdA: ‘Kosten ziekenhuiszorg escaleren’

Maatstafconcurrentie uitstellen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.