Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Massaontslag dreigt in Zeeuwse zorg’

Duizend werknemers van zorgorganisaties in Zeeland dreigen hun baan te verliezen omdat gemeenten streng indiceren voor de huishoudelijke zorg. Er worden bijna alleen nog maar alfahulpen toegewezen.

In Zeeland is het aantal indicaties voor goedkope huishoudelijke zorg sinds 1 januari fors gestegen. Ruim negentig procent van de indicaties is voor alfahulpen. Dat was voorheen ruim dertig procent.

‘Catastrofe dreigt’

Bij de Zorgstroom waren in januari 121 van de 126 indicaties alfahulpen. “Als deze trend zich voorzet, dan dreigt een catastrofe”, stelt bestuurder Leon Phernambucq, woordvoerder namens de Zeeuwse zorgorganisaties. “In heel Zeeland raken duizend thuishulpen A dan hun baan kwijt. De kosten voor de afvloeiing zullen tien miljoen euro bedragen.”

Regie over huishouden

De indicatiestelling deugt niet, vindt Phernambucq. Kern van het probleem is dat de beslisboom van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) er geen rekening mee houdt of zorgvragers in staan zijn om de regie over het eigen huishouden te voeren.

Indicatiestelling via pc

Daarbij komt dat het hele proces via de computer wordt afgehandeld. Voorheen konden zorgorganisaties via huisbezoeken rekening houden met de gezinssituatie en vaststellen wat een individu echt nodig heeft. Na overleg met het CIZ kon de indicatie dan alsnog worden aangepast. Nu gemeenten de indicatiestelling zelf doen, is dat niet meer mogelijk, aldus Phernambucq

Vroeger te ruimhartige indicatie

“Maar dat is onzin. Stemmingmakerij”, reageert de Middelburgse WMO-wethouder Bert de Vries. Hij wijst erop dat in Middelburg de indicatiestelling nog op precies dezelfde wijze gaat als in de AWBZ. Het CIZ indiceert nog steeds en CIZ-ambtenaren leggen huisbezoeken af in moeilijke gevallen. Alleen hebben de zorgaanbieders zelf geen rol meer in de indicatiestelling. “Misschien is er in het verleden wel veel te ruimhartig geïndiceerd”, zegt De Vries. “De waarheid zal wel in het midden liggen.”

Geleidelijke overgang

De gemeenten willen afspraken maken met de zorgaanbieders over een geleidelijke overgang naar een andere verhouding tussen alfahulpen en thuiszorg. Van de dertien gemeenten hebben acht de indicatiestelling uitbesteed aan het CIZ. De rest doet het zelf met de CIZ-protocollen. In beide gevallen is dezelfde trend waarneembaar. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.