Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Máxima MC lanceert pre-operatief fitplan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Om het herstel van patiënten na hun operatie te bevorderen, is Máxima Medisch Centrum met een multidisciplinair fitplan gestart voorafgaand aan de operatie.
fitplan.maxima mc.vierkant.jpg

Een operatie zorgt ervoor dat de conditie van een patiënt drastisch keldert. Optimale voorbereiding voor een operatie leidt tot sneller herstel. In het ziekenhuis in Veldhoven krijgen patiënten al voor hun operatie intensieve training, gecombineerd met optimale voeding, mentale ondersteuning en indien van toepassing stoppen met roken.

Prehabilitatie

Chirurg en hoofdonderzoeker Gerrit Slooter en arts onderzoeker Stefan van Rooijen ontdekten het zogenoemde prehabilitatieconcept in the Montreal General Hospital in Canada. Samen hebben zij een, naar eigen zeggen, uniek prehabilitatieprogramma ontwikkeld dat zij wereldwijd willen inzetten Slooter: ‘Tot voor kort werden vooral de losse componenten ingezet bij patiënten. In Máxima Medisch Centrum zetten we bewust in op de combinatie ervan. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is door de huidige structuur in de zorg een uitdaging.’
Sportartsen, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen en chirurgen werken samen aan de optimale ondersteuning voor patiënten.

Darmkanker

MMC startte prehabilitatie in het najaar van 2016 met een groep patiënten met darmkanker. Een darmoperatie gaat regelmatig gepaard met complicaties. Daarom kan een dergelijk programma volgens de onderzoekers bij deze patiënten bij uitstek van meerwaarde zijn. De eerste resultaten  zijn volgens hen veelbelovend en deelnemers zijn heel enthousiast. In de korte tijdspanne van maximaal vijf weken tussen de diagnose darmkanker en de operatie is het mogelijk de conditie en voedingstoestand van patiënten te verbeteren.

 

Internationale studie

Naast een betere conditie en voedingstoestand herstellen patiënten met prehabilitatie sneller van hun operatie. Een aanvullende behandeling zoals chemotherapie kan zo sneller worden gestart en is voor patiënten beter te verdragen. Slooter: ‘Deze eerste resultaten zijn pas het begin. Máxima Medisch Centrum is initiatiefnemer en coördinerend studiecentrum van een grote internationale studie die deze maand van start gaat, waar meer dan 700 patiënten aan deelnemen.’ Gerenommeerde ziekenhuizen in Montreal, Kopenhagen, Parijs, Barcelona en Ferrara doen aan de studie mee. Máxima Medisch Centrum wordt hierin gesteund door KWF Kankerbestrijding en het NFtK (Nationaal Fonds tegen Kanker).

VBHC-congres Zorgvisie en VUmc
Implementatie van Value Based Healthcare (VBHC) is een ingewikkeld traject. Leer van anderen op het congres Leiderschap en verandering bij Value Based Healthcare, op 7 september in Amsterdam. Bekijk het programma >> Tot 1 augustus vroegboekkorting

 

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.