Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MC Slotervaart krijgt aanwijzing van IGZ voor operaties

Redacteur Zorgvisie
Het operatief proces in het MC Slotervaart kent tekortkomingen die ernstige gevolgen kunnen hebben voor de patiëntveiligheid. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport.
Scrub-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Het Amsterdamse ziekenhuis krijgt daarom een aanwijzing van de inspectie. Het viel de IGZ bij bezoeken op dat medewerkers niet of niet goed registreren over de artsen rondom de operatie even hebben stilgestaan om te checken of alles volgens de regels verloopt en er geen vergissingen zijn gemaakt. Deze zogeheten stopmomenten ontbraken in het operatieproces, schrijft de IGZ.
Ook op het gebied van de patiëntoverdracht valt er nog het een en ander te verbeteren volgens de inspectie. De overdracht van verpleegkundigen van de verpleegafdeling naar medewerkers op de voorbereidingsruimte kan beter, net als de overdracht van patiënten na de operaties.

Andere tekortkomingen MC Slotervaart
Daarnaast merkte de IGZ op dat operatie-instrumenten en –apparaten niet altijd volgens de regels worden bewaard en klaargelegd in het MC Slotervaart. Dat moet wel gebeuren, omdat alle instrumenten en apparaten steriel moeten zijn. Ook werden er nog wel eens operaties uitgevoerd in operatiekamers die eigenlijk niet geschikt waren voor bepaalde ingrepen, zoals borstvergrotingen en het plaatsen van orthopedische implantaten.

Twee keer een aanwijzing
Hoewel het Amsterdamse ziekenhuis al maatregelen heeft genomen om de patiëntveiligheid te verbeteren, heeft de IGZ er niet genoeg vertrouwen in dat alle tekortkomingen worden opgelost. Daarom krijgt het ziekenhuis nu de aanwijzing en mag een aantal operaties niet meer worden uitgevoerd in bepaalde kamers. Voor 1 januari 2017 moeten alle tekortkomingen worden opgelost, als dit niet gebeurt zet de IGZ een last onder bestuurdersdwang of een last onder dwangsom in. Het MC Slotervaart kreeg in juli ook al een aanwijzing van de IGZ, die was op het gebied van het veilig toepassen van medische technologie. De tekortkomingen op dat onderdeel moeten op 6 januari volgend jaar zijn opgelost.

Dossier patientveiligheid Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.