Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MCA Gemini stelt bouwplannen uit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De MCA Gemini Groep heeft zeker nog zes maanden nodig voor het bepalen van de uiteindelijke bouwplannen van de organisatie. Dat laat het ziekenhuis weten.
MCA Gemini stelt bouwplannen uit
Foto: MCA

Discussie

Belangrijkste discussiepunt is het werken op meerdere locaties, zoals in Alkmaar en Heerhugowaard. Over de manier hoe de juiste zorg op de juiste plaats en op het juiste moment kan worden geboden, lopen de meningen uiteen. In een toetsingsonderzoek door een externe organisatie is gekeken naar oplossingen. In de ogen van de medische staf zijn er nog knelpunten. De woordvoerder van het ziekenhuis vertelt dat de medische staf nog geen handtekening onder het plan durft te zetten. Voor sommige specialismen is nog geen goede regeling voor het moment dat een specialist op locatie Alkmaar poli draait en plotseling nodig is op de OK in Heerhugowaard. Ook de supervisie van arts assistenten is nog niet goed uitgewerkt. De raad van bestuur laat weten ‘ervan uit te gaan dat partijen er samen uitkomen.’

Nieuwbouw

Hoofdvestiging moet de nieuwbouw in Heerhugowaard worden. Hier is het Regionaal Topklinisch Interventie Centrum gepland. Er komen operatiekamers, intensive care, spoedeisende hulp, verloskunde en de verpleegafdelingen. De huidige locatie in de Alkmaarderhout wordt aangepast en waar nodig gerenoveerd tot een centrum voor hoogwaardige diagnostiek met voornamelijk poliklinische en een aantal behandelfuncties. De raad van bestuur ‘gaat ervan uit’ dat de nieuwbouw doorgang kan vinden.

Financieringsprobleem

De MCA Gemini Groep hoopte in eerste instantie de nieuwbouw al de kunnen betrekken in 2015. Die plannen heeft het ziekenhuis al laten varen vanwege onzekerheden in de ziekenhuisbekostiging, zoals de overgang van oude naar nieuwe financiering. Het ziekenhuis mikt nu op 2018. De eerste stap is nu dat de handtekeningen onder het plan komen van bestuur en medische staf en stap twee is  de financiering, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis: ‘Het zal nog een hele uitdaging worden om de financiering rond te krijgen.’

Gemini

De locatie Gemini kan weer even opgelucht adem halen. Deze week werd bekend dat het ziekenhuis toch recht heeft op een spoedzorgbijdrage. Het gaat voor de jaren 2012 en 2013 om een bedrag van 4,2 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.