Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

MCL en Tjongerschans in gezamenlijk concern

Mark van Dorresteijn
Het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en het ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen worden één concern. Dat hebben de raden van bestuur vandaag bekendgemaakt.
MCL en Tjongerschans in gezamenlijk concern

Volgens de ziekenhuizen wordt de zorg op die manier binnen een jaar ruim een miljoen euro goedkoper. Ook zien de ziekenhuizen meer mogelijkheden in het uitwisselen van specialistische artsen en apparatuur. Blaauw voorziet een bredere samenwerking tussen Friese ziekenhuizen. “Ik zie het wel gebeuren dat de ziekenhuizen in Sneek en Drachten ook bij ons inhaken.”

Rechtszaak

De ziekenhuizen zullen niet juridisch fuseren en behouden een eigen directie. De Tjongerschans treedt met een bestuurder toe tot de holding ‘Zorggroep Noorderbreedte’, waar ook de twee MCL-bestuurders deel van uitmaken, evenals de bestuursvoorzitter van de ouderzorgpoot van de zorggroep. Ruud Beijers, de huidige bestuursvoorziter van de Tjongerschans, is al een jaar verwikkeld in verschillende rechtszaken. De raad van toezicht wil hem kwijt, maar is vorige week in het ongelijk gesteld door de kantonrechter. Beijers mag niet worden ontslagen en moet volgende week weer aan het werk kunnen gaan. Een andere rechtszaak, over dezelfde inhoud maar bij een andere rechter, is nog gaande. Volgens woordvoerder Hans Stupers beraadt de raad van toezicht zich erover of ze die uitspraak wil afwachten.

Niet persoonsafhankelijk

Bestuursvoorzitter van het MCL, Wander Blaauw, zegt niet te zitten met ‘het gedoe’ rondom zijn collega Beijers. “Deze fusie is een verhaal tussen instellingen. Er komt een verandering van de gezagsstructuur, die is niet afhankelijk van personen.” Blaauw gaat ervan uit dat er, in de tijd die nodig is voor de procedure bij de NMa, voldoende duidelijkheid zal zijn gekomen rondom de Tjongerschansbestuurder.

Geen automatisme

Het MCL hoopt volgende week het fusiedocument af te ronden. Er moet een nieuwe raad van toezicht komen voor de Zorggroep en vervolgens een procedure worden ingesteld om een nieuwe raad van bestuur aan te wijzen. Op dit moment zitten twee MCL-bestuurders en een bestuurder van de ouderenzorgpoot in de ‘holding’ Zorggroep Noorderbreedte. Een Tjongerschansbestuurder zal als nieuw bestuurslid toetreden. Het is geen automatisme dat de huidige bestuurders in functie blijven, zegt Blaauw. “We gaan een traject in langs alle medezeggenschapsorganen. Zij kunnen bezwaar maken tegen bepaalde personen. Ik verwacht zelf te blijven, maar theoretisch staat ook mijn positie ter discussie.” Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Carina van Aartsen)

Lees ook:

MCL moet tien miljoen bezuinigen

Directeur Tjongerschans krijgt geen ontslag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Is dit voor het MCL de manier om haar bezuinigingsdoelstelling te halen?
    Met behulp of ‘over de rug’ van Tjongerschans?
    Tjongerschans zal dan wel zijn eigen directie houden. Maar het beleid wordt door de bestuurders in Leeuwarden gemaakt!
    Kortom, ………!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.