Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meander MC tekent voor high-tech laboratorium

Mark van Dorresteijn
In het nieuwe ziekenhuis van Meander MC in Amersfoort wordt een groot deel van het laboratorium volledig geautomatiseerd. Het volautomatische transportsysteem voor bloedbuisjes bevat allerlei analyse-apparatuur.
Meander MC tekent voor high-tech laboratorium
Foto: Meander MC

Efficiënter werken, nog minder kans op fouten en snellere uitkomsten zijn de belangrijkste voordelen van de track. De handtekeningen onder het contract voor levering van het systeem werden op 27 maart gezet.

Samenwerking

Vertegenwoordigers van Meander Medisch Centrum en Abbott, een internationaal bedrijf in de gezondheidszorg, stonden stil bij de grote stap voorwaarts die de track betekent voor het ziekenhuis. Bijzonder is dat de verschillende laboratoria verregaand zullen gaan samenwerken door de komst van de track: klinische chemie, medische microbiologie, medische immunologie en klinische farmacie. Gewoonlijk hebben dit soort onderzoeksafdelingen eigen apparatuur, systemen en werkwijzen.

Apparatuur

De apparatuur wordt na de zomer geleverd, opgebouwd en getest in het nieuwe Meander Medisch Centrum. Zodra het ziekenhuis open gaat (rond de kerst), draait de track op het laboratoriumcentrum volautomatisch. De meeste bloeduitslagen zijn dan binnen een uur bekend. Nu is zo’n korte doorlooptijd alleen mogelijk als de arts een spoedaanvraag indient. Bij de track hoort ook een ‘zelfdenkende koelkast’ waarin de bloedmonsters na onderzoek opgeslagen worden. Wil de arts nog nader bloedonderzoek, dan hoeft de medewerker op het lab niet handmatig het juiste buisje uit duizenden andere buizen terug te zoeken. Met de spreekwoordelijke druk op de knop tovert het systeem zelf het betreffende buisje tevoorschijn. Nogmaals bloed afnemen bij de patiënt voor vervolgonderzoek behoort dan definitief tot het verleden, zo laat het ziekenhuis weten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.