Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MedEye in Ziekenhuis Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten heeft ervoor gekozen ziekenhuisbreed de medicatie voor toediening te verifiëren met MedEye. Hiermee wordt het medicatieproces aantoonbaar veiliger, zo laat het ziekenhuis weten in een persverklaring.
medeye1.jpg

De verpleegkundige kan met MedEye de medicatie voor de toediening fotografisch scannen en identificeren aan het bed. Zo wordt gegarandeerd dat iedere patiënt de juiste medicijnen, in de juiste dosering krijgt toegediend. Bestuurder Theo Hiemstra van Nij Smellinghe: ‘Medicatieveiligheid is een belangrijk thema in ons ziekenhuis. Een verkeerde medicatietoediening kan grote gevolgen hebben voor de patiënt. Met de huidige kennis en ondersteuning kunnen en moeten fouten met medicatie zoveel als mogelijk voorkomen worden. Patiënten die aan onze zorg toevertrouwd zijn, moeten we beschermen tegen onnodige fouten. In ons ziekenhuis bestaan meerdere initiatieven om dit te voorkomen. Nij Smellinghe neemt, mede door gebruik te maken van MedEye, zijn verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid. Met MedEye sluiten we het laatste stukje van de medicatieketen in het ziekenhuis. Hierdoor is de medicatieveiligheid van dokter tot aan de patiënt geborgd.’

GDS-systeem
Patiënten lopen bij opname in een ziekenhuis een verhoogd veiligheidsrisico. Fouten met medicatie in het ziekenhuis vormen één van de grootste risico’s voor hun veiligheid. Volgens Dick Bloemhof, ziekenhuisapotheker en manager van de Ziekenhuisapotheek in Nij Smellinghe streeft het ziekenhuis naar nul medicatiefouten maar in de praktijk zijn niet alle fouten vermijdbaar. Bloemhof: ‘Medicatieveiligheid is voor ons ziekenhuis belangrijk. Wij zetten hiervoor vooral nieuwe technologie in. Een voorbeeld is het zogenoemde GDS-systeem (Baxter-rol) dat wordt gebruikt om tabletten en capsules voor de klinische patiënt in zakjes te verpakken die zijn voorzien van een barcode. Ook produceren wij als een van de eerste ziekenhuizen spuiten en infusen met behulp van robots. We blijven steeds zoeken naar slimme oplossingen waarmee we het risico voor onze patiënten verder kunnen beperken. Met toepassing van MedEye kunnen we het aantal medicatiefouten verder verminderen.’

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.