Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicatiewaarschuwingssysteem vaak genegeerd door arts

Mario Gibbels
Computersystemen die het voorschrijven van geneesmiddelen in ziekenhuizen veiliger moeten maken, werken soms averechts. De systemen waarschuwen de voorschrijvende artsen zó vaak, dat veel artsen meldingen gaan negeren.

Het systeem geeft in één op de drie gevallen dat een arts een medicijn voorschrijft, een waarschuwing. Dat gaat bijvoorbeeld over dat de dosering te hoog is of dat het geneesmiddel niet goed samengaat met andere geneesmiddelen. Uit het onderzoek blijkt echter dat artsen 91 procent van de waarschuwingen wegklikken, zonder het recept aan te passen. Het onderzoek is gedaan door Heleen van der Sijs, ziekenhuisapotheker in het Erasmus MC, die op 2 september promoveert.

Signaalmoe

Artsen blijken vooral signalen snel weg te klikken omdat ze te veel meldingen krijgen die niet relevant zijn. Ze worden signaalmoe en zien daardoor ook belangrijke meldingen over het hoofd. Dit kan leiden tot onnodige risico’s voor patiënten. Van der Sijs: ‘Ze krijgen bijvoorbeeld hun geneesmiddelen op een verkeerde manier voorgeschreven, waardoor de werking niet optimaal is.’

Minder meldingen

Van der Sijs heeft zes verschillende voorschrijfsystemen onderzocht waarmee vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen werken. Ze pleit ervoor om de computersystemen zo aan te passen dat artsen minder meldingen op hun scherm krijgen die er niet toe doen. Dat kan bijvoorbeeld door voorschrijfsystemen te koppelen aan laboratoria, waardoor de systemen intelligenter worden. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.