Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Medicijn zeldzame ziekte makkelijker vergoed

Mark van Dorresteijn
Dure specialistische geneesmiddelen voor zeldzame ziekten moeten volgens minister Edith Schippers (VWS) makkelijker worden vergoed. De minister heeft dat donderdag in het NOS Journaal duidelijk gemaakt, omdat het huidige vergoedingssysteem in haar ogen te rommelig is.
Medicijn zeldzame ziekte makkelijker vergoed

Nu moeten patiënten nog regelmatig bij hun zorgverzekeraar navragen of hun dure medicijnen (nog steeds) worden vergoed. Schippers is bezig met plannen die al in gang zijn gezet door haar voorganger Ab Klink, om voortaan ziekenhuizen de specialistische geneesmiddelen te laten regelen.

TNF alfaremmers

Zo was Klink vorig jaar al bezig om TNF alfaremmers, gebruikt voor de behandeling van reuma en bijvoorbeeld de ziekte van Crohn en psoriasis, via ziekenhuizen bekostigd te krijgen. Dat zag hij als een eerste stap om alle (dure) specialistische geneesmiddelen bij de ziekenhuisbudgetten onder te brengen.

Overheveling

Wanneer de overheveling precies gaat gebeuren, is volgens een woordvoerster van Schippers nog onduidelijk. Uit het voorbereidingswerk van Klink blijkt dat het niet van de ene op de andere dag te regelen is. Hij wilde de TNF alfaremmers per 1 januari dit jaar onderbrengen in de ziekenhuisbudgetten. Maar op advies van onder meer de ziekenhuisorganisaties NVZ en NFU die “achter het principe staan van de overheveling”, is dit uitgesteld. Er was meer afstemming nodig met bijvoorbeeld de apotheekorganisaties om het zorgvuldig te doen.

Besparing

Klink ging in de plannen met de TNF alfaremmers ervan uit dat de overheveling van de medicijnen naar de ziekenhuisbudgetten een besparing kon opleveren van 50 miljoen euro. Dat zou komen door een doelmatiger inkoop van de geneesmiddelen. (ANP)

Lees ook:

‘Geen onderbehandeling met goedkope medicijnen’

VWS lanceert nepmedicijnensite

Nieuwe financiering dure medicijnen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.