Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Medisch specialisten staan niet voor productie maar voor kwaliteit aan de lat’

Redacteur Zorgmanagement
Artsen in loondienst moet geen doel op zich zijn, maar toch zijn er voldoende redenen om het onderwerp juist nu weer te agenderen, vindt NZa-voorzitter Marian Kaljouw: ‘Als je kijkt hoe medisch specialistische bedrijven georganiseerd zijn, dan zijn ze sterk gericht op productie. Daar moeten we vanaf.’
Marian Kaljouw Lowres 0247
Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter NZa. Foto: Paul Tolenaar
Premium

Om de zorg betaalbaar en

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waar gaat dit over? Niet over topzorg, dat we toch graag willen?! Kaljouw had het beter over: wat moet er gebeuren om topzorg te kunnen (blijven) leveren en samen keuzes maken. Dit artikel wekt onnodige wrevel; het is gebaseerd op marktdenken en niet op zorgdenken; het leidt tot onnodige reputatieschade en het staat bol van de verkeerde semantiek.

  3. Het gaat over geld en dat maakt dat zin en onzin door elkaar heenlopen. Heb mindere ervaringen Als bestuurder met medisch specialisten uit vrije vestiging naar loondienst. Met medisch specialisten direct na hun specialisatie in loondienst heb ik wel goede ervaringen.

  4. Het verhaal van de NZa voorzitter gaat geheel mank.
   Ook in een loondienst situatie worden wij afgerekend op productie (het openen van DOT’s), dat heeft te maken met budget afspraken die ziekenhuizen maken met zorgverzekeraars. Als wij onze productie niet halen kan ik of een van mijn collega’s vertrekken.
   Dat er in de vrijgevestigde praktijk meer onzinnige zorg wordt geleverd is nergens aangetoond, zorg is kwaliteit gedreven, mensgericht en kan daarbij niet altijd even efficient zijn. Maar dat betekent niet dat die zorg onzinnig is.
   Uiteraard zal Mw Kaljouw ontkennen dat medisch specialisten niet hoeven te vrezen voor hun autonomie. Helaas maak ik dat wel mee. Wij worden gedwongen als vakgroep keuzes te maken in dure medicatie waarvan we weten dat die inferieur is aan andere (helaas) duurdere medicatie. We hebben er tot aan de tafel van de Raad van Bestuur gezeten om duidelijk te maken dat het niet goed is deze medicatie te gebruiken. Ter vergeefs. Het in loondienst nemen van medisch specialisten leidt absoluut niet tot minder productie en zeker niet tot betere kwaliteit. Een aanneemsom zou daar wel verandering in kunnen brengen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.