Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer concurrentie in Gelderse wijkzorg

Cliënten die wijkverpleging en -verzorging nodig hebben in Nijmegen en omliggende gemeenten, hebben de keuze uit steeds meer aanbieders. Dat meldt het regionale dagblad De Gelderlander.

In 2004 had Zorggroep Zuid-Gelderland nog bijna de hele thuiszorgmarkt in handen. Volgens cijfers van Zorgkantoor Nijmegen wordt 20 procent van de zorg inmiddels door andere instellingen geleverd. De grotere verscheidenheid is volgends de krant vergelijkbaar met die in andere zorgregio’s in Nederland.

Omzet op peil

Nieuwe aanbieders zijn onder meer Thuiszorg Van den Akker, Verian, InterCare, Interzorg en Oud-Burgeren Gasthuis. Ook de Arnhemse tegenhanger van ZZG, Stichting Thuiszorg Midden-Gelderland, roert zich op de Nijmeegse zorgmarkt. Inmiddels haalt de instelling 3 procent van de omzet hier, aldus directeur Hannie Treffers. “Voor ons is het een manier om onze omzet op peil te houden, want net als ZZG verliezen ook wij marktaandeel in Arnhem en omgeving.”

Buurtzorg Nederland

Opvallende nieuwkomer is verder Buurtzorg Nederland, sinds januari actief in Nijmegen, Beuningen, Wijchen en gemeente West Maas en Waal. Buurtzorg opereert in kleine wijkteams die met tien verpleegkundigen alle zorg leveren voor hun buurt. Het is een tegenbeweging tegen de versnipperde zorg van de grote thuiszorgorganisaties. Vanwege de efficiency werken die met steeds meer gespecialiseerde wijkverpleegkundigen die een stukje van de zorg leveren.

Keuzevrijheid

Het groeiend aantal aanbieders is een direct gevolg van invoering van marktwerking in de thuiszorg. Zorgverzekeraars mochten tot 2004 alleen zorg inkopen bij instellingen uit de eigen regio. Die regel is aangepast om de keuzevrijheid voor de klant te vergroten. Volgens manager Ronald Ruijters van Zorgkantoor Nijmegen lukt dat laatste vooral in de grotere gemeenten. Het streven is om ook in de plattelandsgemeenten minimaal twee aanbieders toe te laten. “Als het even kan, levert de grootste partij maximaal 80 procent van de zorg. Zo valt er altijd wat te kiezen.” In de regio Nijmegen lukt dit overal. “Maar voor de gemeente Gennep kunnen we met moeite een tweede aanbieder vinden.” (De Gelderlander)

Lees meer:

ZZG-banen voorlopig gered

Vakbonden stellen ultimatum ZZG uit

Ontslagen ZZG thuiszorg mogelijk teruggedraaid

Gemeente Nijmegen besteedt opnieuw aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.