Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ondanks stijging zorgpremies stapt helft van mensen niet over

Redacteur Zorgvisie
In 2019 zullen de zorgpremies weer stijgen. Toch onderzoekt ruim 52 procent van de mensen niet of een andere zorgverzekeraar of polis wellicht beter aansluit op hun behoeften. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Aan het onderzoek deden circa zesduizend mensen mee.  
Contract Met Pen Istock
foto: iStock

Het onderzoek vond plaats medio november 2018. Ruim 62 procent van de deelnemers heeft zijn polis ontvangen en deze ook al bekeken, 25 procent heeft de polis wel ontvangen maar nog niet bekeken en 12 procent heeft de polis nog niet ontvangen.

‘Huidige aanbod is goed’

Van de mensen die niet op zoek gaan naar een andere polis, zegt 42 procent tevreden te zijn met het huidige aanbod. Anderen denken er weinig geld mee te kunnen besparen en vinden het te ingewikkeld om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Sommigen zijn bang dat ze niet worden geaccepteerd voor een (aanvullende) verzekering bij een andere zorgverzekeraar. Zo denken zij dat ze te oud zijn of dat ze worden geweigerd vanwege een chronische aandoening. ‘Die angst is overigens niet terecht’, aldus de Patiëntenfederatie. ‘Voor de basispolis geldt een acceptatieplicht. En voor bijna alle aanvullende verzekeringen geldt geen toelatingsprocedure. Leeftijd en aandoening zijn doorgaans geen reden om een aanvullende verzekering te weigeren’. Wel kunnen er soms eisen worden gesteld als mensen bijvoorbeeld een uitgebreide tandartsverzekering willen afsluiten.

Eigen risico

Wat tevens opvalt, is dat ruim 34 procent van de deelnemers niet weet dat het eigen risico ieder jaar aangepast mag worden. Bovendien is het voor meer dan de helft van de mensen niet duidelijk dat je niet kan overstappen als je een betalingsachterstand hebt. Ook weet lang niet iedereen dat je met een collectieve zorgverzekering niet altijd goedkoper uit bent en dat de zorgverzekeraar altijd een aanbod voor een individuele verzekering dient te sturen wanneer de collectieve zorgverzekering stopt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat veel mensen geen collectieve zorgverzekering hebben.

Persoonlijk advies

Daarnaast is in kaart gebracht hoe mensen denken over persoonlijk advies van de zorgverzekeraar. Het merendeel denkt baat te hebben bij advies, wat vooral zou moeten gaan over het kiezen van een zorgaanbieder of over het samenstellen van de zorgverzekering. Er zijn ook mensen die het advies van een zorgverzekeraar niet helemaal vertrouwen. ‘Hier sta ik sceptisch tegenover’, aldus een respondent. ‘Een zorgverzekeraar zal hier op inspelen in hun eigen voordeel.’ De meeste mensen die een advies hebben gekregen waren in een grote meerderheid echter (heel) tevreden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.