Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Meer huisbezoeken tegen pgb-fraude

Om fraude met zorggeld aan te pakken wil staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat medewerkers van het zorgkantoor vaker langsgaan bij mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Voor meer huisbezoeken is 5 miljoen euro beschikbaar.
Meer huisbezoeken tegen pgb-fraude
Foto: ANP Jerry Lampen

Sinds 2012 gingen medewerkers van zorgkantoren bijna 30.000 keer langs bij mensen die met geld van het pgb zelf hun zorg regelen. 2100 keer kwam daarbij een mogelijk geval van fraude aan het licht. Ook bleek de zorg die met dit geld geregeld moest worden in negenhonderd gevallen niet goed, meldt de bewindsman donderdag aan de Tweede Kamer. ‘Huisbezoeken hebben hun nut bewezen. We gaan ermee door en schakelen een tandje bij’, aldus Van Rijn.

Huisbezoeken

Voordeel van de huisbezoeken is volgens Va​n Rijn​ dat het aanvragen van een pgb nu niet meer alleen schriftelijk gebeurt. Behalve via de huisbezoeken wordt ook geprobeerd fraude tegen te gaan door het geld, soms grote bedragen, niet meer op de rekening van de aanvrager over te maken. Daardoor wordt nu vooraf gecontroleerd wat er met het geld gaat gebeuren en niet meer achteraf als het al is uitgegeven.

Fraude

Van Rijn weet dat het pgb voor veel mensen een goede oplossing kan zijn. Bij een solide, houdbare pgb-regeling hoort echter ook dat we de fraude aanpakken en koste wat het kost proberen te voorkomen.’ (ANP)

Persoonsgebonden budget

Ons dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb).

3 REACTIES

  1. Is door het CPB of een ander rekencentrum al doorgerekend wat het heeft gekost en wat het heeft opgeleverd? Dat lijkt mij een veel interessantere rekensommetje opleveren dan getalletjes over hoeveel gevallen van ‘vermeende’ fraude er zijn gedetecteerd. En dan heb ik het nog niet eens over gezinnen die maar van een PGB voor hun kind(eren) afzien vanwege angst om van ‘fraude’ te worden beticht en de administratieve rompslomp en bejegening door medewerkers van het Zorgkantoor. Die niet de benodigde assertiviteit hebben om deze ‘zorgverleners’ op hun vingers te tikken wanneer ze aan de lopende band procedure fouten maken. Dat is immateriele schade die onze bestuurders straffeloos kunnen aanrichten binnen families die het toch al heel zwaar hebben met de zorg voor hun kind(eren) met een beperking.
    Het afgelopen jaar hebben deze ouders ‘fraudebestrijding’ van de Zorgkantoren, daarna ‘Passend Onderwijs’ en nu de transitie van de Jeugdwet voor hun kiezen gehad. Allemaal voortvloeiselen van bezuinigingen waardoor 1 partij (die al genoeg om handen heeft) onzorgvuldig wordt bejegend, gekwetst en beschuldigd.
    Is er ook iemand die op dit slagveld naar de slachtoffers omkijkt?

  2. Lees alle reacties
  3. Waarom is dat niet vanaf het begin gedaan? Je hoeft geen universitaire opleiding gevolgd te hebben om te snappen dat er met geld, veel geld wat je zelf niet hebt verdiend misbruik wordt gemaakt. Dit gebeurd bij zorginstelling (ZIN) trouwens ook. De overheid is hierin lui en kortzichtig geweest. Ze verzinnen liever achter de computer nieuwe manieren en regels. Of verleggen het probleem naar de gemeentes en verzekeraars. Die er overigens ook (legaal) misbruik van maken. Ze doen het immers niet voor niks.
    Nu met van Rijn lijken ze ineens wakker en slim te worden in Den Haag. Beetje laat. Maar beter laat dan nooit. Maar moet het nog zien!?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.