Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meer klanten voor kleine zorgverzekeraars

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Kleine zorgverzekeraars en labels trekken de meeste nieuwe verzekerden. Dat blijkt uit cijfers van databedrijf Vektis Intelligence.
Pijlen Omhoog Adobestock
Foto: idspopd/stock.adobe.com

Stad Holland heeft bij de jongste overstapronde 15,8 procent meer verzekerden gekregen. Nummer twee is Eno met 9,4 procent en nummer drie het aan Menzis gelieerde AnderZorg met 9 procent. Ook Zorg en Zekerheid uit Leiden wist het aantal verzekerden met 9 procent te laten groeien. De meeste overstappers zijn te vinden in de gemeente Utrecht (13,2 procent). Dat percentage is ongeveer tweemaal zo hoog als het landelijk gemiddelde (6,2 procent). Ruim 60 procent van de verzekerden is nog nooit overgestapt naar een andere zorgverzekeraar.

Grootste zorgverzekeraars

Het marktaandeel van de vier grote zorgverzekeraars bedraagt nu 84,5 procent. Zilveren Kruis is met ruim 5 miljoen verzekerden nog steeds de grootste speler. Nummer twee, drie en vier zijn respectievelijk VGZ (3,8 miljoen), CZ (3,6 miljoen) en Menzis (2,2 miljoen).

Premie zorgverzekeringen

De gemiddelde nominale premie is sinds de invoering van de basisverzekering in 2006 met eenderde gestegen naar 1378 euro in 2018. De gemiddelde premie voor de aanvullende verzekering is nog meer omhoog gegaan. In de periode 2006 tot en met 2016 gaat het om een stijging van bijna 44 procent. Dat laatste jaar is voor een aanvullende verzekering per verzekerde gemiddeld 319 euro betaald terwijl de verzekeraar gemiddeld 281 euro aan zorgkosten heeft vergoed.

Eigen risico

Opvallende trend is dat de mensen die voor een vrijwillig eigen risico kiezen, dat steeds vaker doen voor het maximale bedrag van 500 euro. Verder zijn er nu 55 polissen waaruit gekozen kan worden tegen 52 het jaar daarvoor, aldus Vektis Intelligence.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.