Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer mantelzorg verwachten is politiek wensdenken’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Mantelzorgers kunnen niet nog meer zorgtaken op zich kunnen nemen. Dat schrijft Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het FD.
Kim Putters
SCP-directeur Kim Putters. Foto: SCP

Meer zelfredzaamheid en meer inzet van mantelzorgers. Dat is het doel van het overheidsbeleid in de langdurige zorg voor ouderen. Dat beleid is op onderdelen succesvol, zo bleek eind juni in de evaluatie van het SCP. Maar het stuit in de praktijk ook op grenzen. Niet iedereen kan zelfredzaam zijn en niet iedereen heeft mantelzorg. ‘De gedachte dat nog veel meer mensen zorgtaken op zich gaan nemen berust op politiek wensdenken. De komende decennia zal dat, zeker in de krimpgebieden, niet het geval zijn’, schrijft SCP-directeur Putters in het FD.

Mantelzorgers niet overbelasten

Specifieke groepen in de zorg zullen volgens Putters altijd hulp en zorg nodig hebben. Het is daarom zaak ervoor te zorgen dat mantelzorgers niet overbelast raken. ‘In sterk vergrijzende regio’s moet meer professionele hulp aanwezig blijven en bedrijven moeten hun werknemers/mantelzorgers meer mogelijkheden bieden om werk en zorg op elkaar af te stemmen.’

Afrekenen op zelfredzaamheid

Putters adviseert gemeenten om in het keukentafelgesprek niet iedereen af te rekenen op het ideaal van zelfredzaamheid. Dat geeft veel stress als mensen dat niet aankunnen. Dan hebben ze juist zorg en hulp nodig. Kunnen we dat ook zien als iets goeds? Zelfredzaamheid is niet altijd het hoogste doel, zorgen is soms beter, concludeert Putters.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is een toenemend probleem bij thuiswonende ouderen. Hoe ouder, hoe eenzamer, bleek bij de bijeenkomst van de SCP-onderzoekers eind juni. Het aantal emotioneel eenzame Wmo-gebruikers van maatwerkvoorzieningen steeg van 17 procent in 2015 naar 22 procent in 2016. Eenzaamheid komt niet alleen voor bij cliënten: zo voelt zeventig procent van de mantelzorgers voor mensen met dementie zich vaak ook eenzaam. Lees hier het hele verslag van de discussie.


Ouderenzorg op de juiste plek

Zorgvisie organiseert op 12 oktober het congres Ouderenzorg op de juiste plek. Hoogleraar ouderengeneeskunde Sophia de Rooij zal spreken over de uitdagingen bij het organiseren van ziekenhuiszorg aan huis. Hoogleraar acute ouderenzorg Bianca Buurman zal ingaan op de eerste ervaringen in wijkkliniek van het AMC en Cordaan. Nienke Nieuwenhuizen, voorzitter Verenzo, spreekt over initiatieven van specialisten ouderengeneeskunde om zorg huisbezoeken en consulten aan huisartsen te geven. Publicist Pieter Hilhorst van de Raad voor Zorg en Samenleving reflecteert over gelukkig ouder worden en de beleidsomslagen die daarvoor nodig zijn. Directievoorzitter Georgette Fijneman van Zilveren Kruis vertelt hoe de zorgverzekeraar medisch-specialistisch zorg uit ziekenhuizen in de wijk beschikbaar wil stellen.