Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie

Mark van Dorresteijn
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een operatie in het buitenland, blijkt uit cijfers van drie grote zorgverzekeraars CZ, Univé en Achmea. Dat meldt De Pers vandaag.
Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie

Niet alleen worden meer patiënten door de verzekeraar naar het buitenland ‘gestuurd’ voor ingrepen die in Nederland ook vergoed worden, ook een groeiend aantal patiënten vraagt zelf om een operatie buiten onze landsgrenzen. In veel gevallen kost het de patiënt niets extra.

Redenen voor de uittocht

De belangrijkste redenen voor de uittocht: een veel snellere toegang tot zorg, de behandeling is niet beschikbaar in Nederland, de afstand tot het ziekenhuis in het buurland is kleiner, of de beste specialist op een bepaald gebied zit in het buitenland.

Service voor de klant

Univé ziet een trend: er is vooral een stijging te zien in het aantal mensen dat op eigen gelegenheid kiest voor een medische reis, dat zijn er circa 20.000 per jaar. In totaal kost buitenlandse zorg de verzekeraar 30 miljoen euro. Dennis Verschuren van Univé tegen De Pers: “De afgelopen tijd zijn de wachttijden flink teruggelopen. Wij zien behandelingen in het buitenland dan ook steeds meer als een service naar onze klant. De klant wil graag en wij proberen zo goed mogelijk te begeleiden.”

Wachtlijsten

CZ moedigt het medisch reizen zelfs aan. “Veel van onze verzekerden maken een probleem van de wachtlijsten hier in Nederland, en terecht”, zegt woordvoerder Dirk-Jan Westerwoudt in de krant.

Zorg in Nederland

Bob Kiel, woordvoerder NVZ Vereniging van ziekenhuizen, betreurt de gang naar het buitenland tegenover Zorgvisie. “De wachttijden in Nederland zijn behoorlijk laag op dit moment. De wachttijd voor een knieoperatie is rond de vier tot vijf weken. Ook de service in Nederland is van hoog niveau. Wij vinden het jammer dat patiënten naar het buitenland gaan voor zorg. We hadden ze graag zelf gehad. Overigens denken wij dat de mensen die zorg zoeken over de grens, voornamelijk dicht bij de grens wonen. Mensen gaan namelijk het liefst naar ziekenhuis die dicht in de buurt zijn.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Grote toename heup- en knieoperaties verwacht

Buitenlanders liggen vaker in Nederlands ziekenhuis

Concurrentie uit het buitenland

1 REACTIE

  1. Het is een bekend gebeuren. Iemand die Zorg nodig heeft , kiest voor de Zorg , waar hij/zij het snelste geholpen wordt , maar ook voor Kwaliteit . Dat is in het Buitenland o.a. Vlaanderen/Belgie ook mogelijk , en de Zorgverzekeraars hebben daar geen moeite mee. Het is in het Buitenland meer Klant/Client-vriendelijker , Kwaliteit, en Goedkoper dan in NL ! Waarom niet ! Bestuurders van ZorgInstellingen in NL Let op je Zaak ! de Marktwerking neemt alleen toe in de Wereld v/d Zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.