Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Meevallers kabinet mogelijk naar zorg

De coalitie en de financiële woordvoerders van de drie oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn vanochtend op het ministerie van Financiën begonnen aan de begrotingsonderhandelingen voor volgend jaar. De PvdA wil 200 tot 250 miljoen euro extra voor de overheveling van de langdurige zorg naar gemeenten uit deze onderhandelingen slepen.
Meevallers kabinet mogelijk naar zorg
Foto: ANP Martijn Beekman

Vanochtend meldden de partijen zich voor verkennend overleg met minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA). Er zal gezocht worden naar ruimte in de begroting om aan de wensen van de oppositie te kunnen voldoen. De drie partijen van de ‘constructieve oppositie (‘D66, ChristenUnie en SGP) willen belastingverlaging voor lagere inkomens.

Meevallers naar zorg

Regeringspartij PvdA wil de meevallers uitgeven door 200 tot 250 miljoen euro extra uittrekken voor een soepele overgang van de langdurige zorg naar de gemeenten. Het kabinet moet de eigen zorgplannen bijstellen, zo liet PvdA-leider Diederik Samsom eerder weten. Mensen die nu in de AWBZ recht hebben op begeleiding en dagbesteding moeten dat recht volgens Samsom behouden. Ouderen die veel zorg nodig hebben moeten van Samsom de garantie krijgen dat er voor hen plaats is in een verzorgingstehuis als ze het thuis echt niet meer redden. In de plannen van PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) moet een deel van deze mensen vanaf 2016 thuis blijven wonen. Gemeenten moeten volgens Samsom geld vrijmaken voor huishoudelijke hulp, zodat niemand door bezuinigingen tussen wal en schip valt. Verder zouden thuiszorgorganisaties moeten worden verplicht met elkaar samen te werken en elkaars personeel over te nemen om ontslagen te voorkomen. Het benodigde geld zou kunnen worden betaald uit meevallers in de zorg. Die meevallers zouden zijn te verwachten bij ziekenhuizen en specialisten. Als de meevallers uitblijven, zou minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) het geld elders vandaan moeten halen.

FNV

Volgens voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV zien ‘verschillende partijen, zoals de PvdA, in dat 3 miljard bezuinigen op de langdurige zorg te ver gaat. Dat juichen wij toe.’ Van Brenk waarschuwt voor noodverbanden. Abvakabo FNV pleit voor minstens een jaar uitstel, zodat gemeenten tijd krijgen om zich voor te bereiden. De vakorganisatie, die vreest dat veel zorgmedewerkers hun baan zullen verliezen, presenteert maandag plannen die volgens haar beter zijn voor de zorg voor ouderen en gehandicapten. Ook vindt ze dat gedwongen verhuizingen van ouderen moet stoppen, ‘zeker zo lang de thuiszorg niet op orde is.’

Financiële ruimte

De financiële ruimte die momenteel beschikbaar is, bedraagt ongeveer 500 miljoen. Het NRC Handelsblad meldt dat dit geld al grotendeels is verdeeld door regeringspartijen PvdA en VVD. In ruil voor het van tafel halen van de strafbaarstelling van illegaliteit (een wens van de PvdA), kreeg de VVD een belastingverlaging voor de inkomens tussen 40.000 en 110.000 euro.

1 REACTIE

 1. ‘Mensen die nu in de AWBZ recht hebben op begeleiding en dagbesteding moeten dat recht volgens Samsom behouden.’
  FC: Goede zaak, maar daarmee zijn we er nog lang niet.
  ‘Ouderen die veel zorg nodig hebben moeten van Samsom de garantie krijgen dat er voor hen plaats is in een verzorgingstehuis als ze het thuis echt niet meer redden.’
  FC: Inderdaad, maar daarvoor zul je de extramuralisatie van Zzp 1-3 voorlopig terug moeten draaien. Dat redt je bij lange na niet met € 250 mln.
  ‘Gemeenten moeten volgens Samsom geld vrijmaken voor huishoudelijke hulp, zodat niemand door bezuinigingen tussen wal en schip valt.’
  FC: Onzinnige redenering. Als je vindt dat de gemeenten wel te veel geld krijgen maar niet te veel WMO-gelden, moet je niet op de WMO-gelden gaan bezuinigen. Zo’n bezuiniging staat gelijk aan de opdracht: Gemeenten, bezuinig op de WMO.
  ‘Verder zouden thuiszorgorganisaties moeten worden verplicht met elkaar samen te werken en elkaars personeel over te nemen om ontslagen te voorkomen.’
  FC: Hoezo, om ontslagen te voorkomen? De AbvaKabo FNV berekende dat er door de bezuinigingen 50.000 arbeidsplaatsen verloren gaan!
  ‘Het benodigde geld zou kunnen worden betaald uit meevallers in de zorg. Die meevallers zouden zijn te verwachten bij ziekenhuizen en specialisten.’
  FC: Oh? En dat met behoud van zorgkwaliteit, dus zonder de spoedzorgreorganisatieplannen? Ik ben benieuwd!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.