Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meijerink: ‘Ik mis de hectiek van de RVZ’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief, interview] Rien Meijerink gaat per 1 januari 2015 meedraaien in de raad van toezicht van gehandicaptenzorgorganisatie ’s Heeren Loo. Op 1 april neemt hij het voorzitterschap over van Harm Bruins Slot.
Meijerink: 'Ik mis de hectiek van de RVZ'

Het is alweer vijf maanden geleden dat Meijerink is gestopt als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ). ‘Toen ik van vakantie terugkwam, miste ik de hectiek van de RVZ wel. Het was relatief rustig. Dat had ik nog nooit meegemaakt.’ Maar Meijerink heeft genoeg te doen. Hij zit in enkele commissies van ZonMw over regelgeving, e-health en het verdelen van geld tussen academische ziekenhuizen. Hij is een van de initiatiefnemers van de nieuwe Stichting Eindspel Tabak, die binnenkort de publiciteit zal zoeken. Het doel is om het roken helemaal uit te bannen. Een medestander is onder andere Diana Monissen, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar De Friesland.

En vanaf 1 januari gaat Meijerink meedraaien in de raad van toezicht van ’s Heeren Loo. Meijerink kwam tien jaar geleden in aanraking met de gehandicaptenzorgorganisatie toen deze hem vroeg om onderzoek te doen naar de positie van de medische dienst binnen de instelling en in de wijken. ‘Moet de arts verstandelijk gehandicapten hoofdbehandelaar zijn of niet? Het onderzoek leidde tot tien vernieuwingsregels die ze nu nog “De tien van Rien” noemen. De herbezinning leidde onder meer tot de conclusie dat het streven om gehandicapten zo veel mogelijk in de wijk te laten leven, te ver is doorgeschoten. Ik denk overigens niet dat dit onderzoek voor ’s Heeren Loo reden was om mij te vragen, want ik werd benaderd door een headhunter.’

Meijerink ziet de baan als een uitdaging, omdat het een ‘tijd van tumultueuze verandering is’. Hij heeft begrepen dat ’s Heeren Loo niet van plan is zich terug te trekken uit 150 gemeenten, zoals Philadelphia. Dat komt onder meer doordat ’s Heeren Loo meer zwaarder gehandicapten heeft. Een aandachtspunt is ook het leren van incidenten. De crisis rond Brandon was voor ’s Heeren Loo een dieptepunt en een keerpunt. Verder verwacht Meijerink dat er aandacht zal zijn voor de opvolging van bestuursvoorzitter Paul de la Chambre, omdat die inmiddels 63 jaar is.

‘Zo lang het goed gaat in een organisatie is toezicht houden een makkelijk baantje’, meent Meijerink. ‘Dan kan de raad van toezicht op grote afstand blijven. Maar als het misgaat, wordt de afstand tot de werkvloer heel klein. Natuurlijk wel in samenspraak met de raad van bestuur.’

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.