Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meldingen over bijbetalingen AWBZ nemen af’

Mark van Dorresteijn
De Nederlandse Zorgautoriteit krijgt steeds minder meldingen over onterechte bijbetalingen in de AWBZ. Volgens de zorgautoriteit passen de organisaties, die op de vingers zijn getikt, hun gedrag aan.
‘Meldingen over bijbetalingen AWBZ nemen af’
Foto: NZa

In 2010 en 2011 ontving de NZa na een meldactie meer dan 450 meldingen van mogelijk onterechte bijbetalingen in verzorgings- en verpleeghuizen. Dit betrof vooral meldingen over het in rekening brengen van kosten voor bijvoorbeeld toiletpapier en verzorgingsproducten, voor het wassen van linnengoed en voor verzorging en voeding. In 2012 ontving de NZa nog 60 meldingen.

Onduidelijkheid

Veel van deze meldingen berustten op onduidelijkheden en bleken geen overtreding. Toch tikte de NZa tot en met december 2012 in totaal 7 AWBZ-organisaties op de vingers die de regels overtraden. De NZa publiceerde de namen van deze organisaties en verplichtte hen te stoppen met deze overtredingen en de bewoners te compenseren. De zorgaanbieders waar het toezichtsonderzoek is afgerond in 2011 en 2012, pasten hun gedrag aan en compenseerden de bewoners, constateert de Nederlandse Zorgautoriteit.

Nieuwe aanwijzingen

Bij Stichting Groenhuysen en Zorggroep Amsterdam Oost valt deze week nog een aanwijzing van de Zorgautoriteit op de mat. Zij moeten stoppen met het onterecht in rekening brengen van wassen van linnengoed. Deze zorg wordt al betaald vanuit de AWBZ. Ook moeten zij de bewoners compenseren die hiervoor al betaald hebben. Ook de betreffende zorgkantoren ontvangen een aanwijzing.

Rechten AWBZ

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een schoon lijf, een schone kamer en verantwoorde voeding. De zorginstelling moet zorgen voor verzorgingsproducten als latex handschoenen en toiletpapier, voor voldoende, gevarieerd en gezond eten en drinken en voor schoon bed- en badlinnen. Ook het wassen van haren en het verzorgen van nagels voor wie dit niet meer zelf kan, hoort hier bij.

Aanvullende bijdragen

Zorgaanbieders mogen voor aanvullende diensten een bijdrage vragen. De bewoners moeten dan wel zelf  kunnen kiezen of ze hier wel of geen gebruik van maken. Zo mag de zorgorganisatie bijvoorbeeld een redelijke bijdrage vragen voor een kapper aan huis, voor het wassen van bovenkleding of een abonnement voor de televisie. De zorgaanbieder moet over deze bijdragen duidelijke afspraken maken met de cliëntenraad en de bewoners vooraf informeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.