Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldpunt eigen bijdrage thuiszorg

Redacteur Zorg+Welzijn
Belangenorganisatie voor senioren ANBO heeft een meldpunt geopend voor mensen die problemen ondervinden als gevolg van de hogere eigen bijdrage voor thuiszorg. ANBO vreest niet alleen financiële problemen, maar ook hogere zorgkosten.
Meldpunt eigen bijdrage thuiszorg
Foto: ANP Nils van Hout

Bij zo’n 600.000 Nederlanders komt binnenkort een beschikking van het CAK (Centraal Administratie Kantoor) binnen. Voor 250.000 van hen telt het vermogen mee voor die eigen bijdrage, aldus ANBO. De belangenorganisatie voor senioren begint een meldactie via www.anbo.nl/meldactie , waar mensen kunnen melden hoeveel extra zij maandelijks kwijt zijn aan zorg maar ook hoe zij hun thuiszorg in de toekomst organiseren. ANBO vreest dat de hogere eigen bijdrage betekent dat de signalering van zorgbehoefte bij kwetsbare ouderen wegvalt.
Belast vermogen
De ANBO geeft een rekenvoorbeeld van de eigen bijdrage van iemand met alleen AOW en 100.000 euro belast vermogen. De eigen bijdrage gaat van €18,60 per vier weken naar €105,30. Bij een belast vermogen van €200.000 gaat de bijdrage per vier weken van €18,60 naar €266,83.
Georganiseerd
Liane den Haan, directeur van ANBO maakt zich zorgen over de de stapeling van financiële bijdragen. Ze juicht het toe dat de zorg wordt georganiseerd rondom de cliënt die zo lang mogelijk zelfstandig thuis woont, met meer eigen regie en op eigen kracht. ‘Echter, nu de toegang tot zorg met verblijf beperkt wordt, moet je investeren in zorg en ondersteuning thuis. Dit jaar zal de thuiszorg voor veel mensen fors duurder zijn. Per 2014 verdwijnt nog eens driekwart van het budget voor huishoudelijke zorg. Dat betekent nog meer eigen bijdrage.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.