Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meldpunt in ziekenhuizen zorgt voor afname missers’

BARNEVELD - Hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate stelt op basis van een onderzoek van het KNMG dat het aantal slachtoffers door medische missers fors afneemt als ziekenhuizen op alle afdelingen speciale meldpunten invoeren. Dit schrijft het Nederlands Dagblad.

Maar Justitie moet geen toegang krijgen tot de gegevens over de missers die hier worden verzameld. Legemaate stelt dat medisch personeel met de meldpunten kan leren van eigen en andermans fouten. “Door het melden leren zij van hun fouten en neemt het aantal incidenten af,” aldus Legemaate.

Amper te verwerken

Volgens de krant, kunnen de ziekenhuizen die experimenteren met een dergelijk meldsysteem het aantal meldingen amper verwerken. Ziekenhuizen hebben intussen met elkaar afgesproken dat ze voor 2008 de meldpunten zullen invoeren. Legemaate vindt het om die reden overbodig om dit per wet te regelen.

Tussen de 1500 en 6000 doden

De Inspectie voor de Volksgezondheid schatte eerder dat er jaarlijks tussen de 1500 en zesduizend doden vallen door medische fouten, aldus het Nederlands Dagblad.

De hoogleraar vindt het noodzakelijk dat de meldpunten de meldingen discreet verwerken. Een verpleegkundige moet fouten van een ander of zichzelf kunnen melden zonder te vrezen voor ontslag. De melding mag niet bij Justitie of het Openbaar Ministerie terechtkomen, omdat deze instanties bij aangifte of het vermoeden van misstanden onder meer getuigen moeten raadplegen.

Jammer

De hoogleraar verwacht ook meer openheid van de ziekenhuizen jegens de patiënten, naarmate men meer gewend is aan het melden van fouten, aldus de krant. Atie Schipaanboord, adjunct-directeur van de Nederlandse Consumenten Patiënten Federatie (NPCF) , vindt het jammer dat er in de plannen geen aandacht wordt geschonken aan compensatie voor de slachtoffers van medische missers. Volgens Schipaanboord, het bij wet moeten worden geregeld dat patiënten, zonder tussenkomst van de rechter, financiële genoegdoening krijgen – net als in Scandinavië. (Nederlands Dagblad)

Lees ook:

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.