Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Mens moet zorgrobot blijven controleren’

Mensen moeten altijd de controles over machines behouden. De EU moet ervoor zorgen dat kunstmatige intelligentie (KI) ethisch verantwoord wordt ingezet. Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) stelt dat in een advies aan de Europese Commissie.
AI400.jpg

Wanneer en hoe taken worden toevertrouwd aan medische of zorgrobots, moet altijd een menselijke beslissing zijn, aldus EESC-rapporteur Catelijne Muller. Of het acceptabel is dat kunstmatige intelligentie onze veiligheid, privacy of autonomie in gevaar brengt, moet daarom steeds opnieuw worden beoordeeld.

Voordelen
Muller wijst op de voordelen die KI kan bieden op het gebied van landbouw, milieu en veiligheid en zelfs kan bijdragen aan het uitbannen van ziekte en armoede. Vanwege de risico’s zou de EU voorop moeten lopen om mondiale normen en standaarden op te stellen.

Etische code
Een ethische code is nodig om ervoor te zorgen dat KI-systemen de menselijke waardigheid en mensenrechten niet aantasten, aldus Muller. Ook voor de gevolgen voor de werkgelegenheid moet de EU een strategie ontwikkelen, staat in het advies. (ANP)

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.