Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Mensen met dementie kunnen langer thuis wonen

Mensen met dementie kunnen met een paar kleine aanpassingen twee tot drie jaar langer thuis blijven wonen. Dat meldt de uitgave Zorg & Zeggenschap van de landelijke ouderenorganisatie LOC. Uit onderzoek van Joost van Hoof, die aan de Technische Universiteit Eindhoven is gepromoveerd op een studie naar dementie en wonen, blijkt dat met eenvoudige aanpassingen dementerende mensen veel langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Mensen met dementie kunnen langer thuis wonen

Uit het onderzoek van Van Hoof komt onder andere naar voren dat ongeveer tweeduizend euro nodig is om een huis aan te passen voor mensen met dementie. Dit betekent volgens Zorg & Zeggenschap niet alleen dat dementerenden een menswaardigere toekomst hebben, maar ook dat kan worden bezuinigd op de zorg. De aanpassingen die nodig zijn, betreffen vooral maatregelen op het gebied van comfort, veiligheid, structuur en herkenbaarheid. Maar uiteindelijk zal het thuis wonen van mensen met dementie ook voor een groot gedeelte afhangen van het uithoudingsvermogen van familie en vrienden die de zorg op zich moeten nemen.

Site

Van Hoof heeft in samenwerking met Kenniscentrum Vilans, Hogeschool Utrecht en Alzheimer Nederland de website thuiswonenmetdementie.nl gelanceerd met daarop diverse tips. In Nederland lijden 200.000 mensen aan een vorm van dementie. Naar verwachting is dat aantal in 2050 verdubbeld. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

UVIT vergoedt cursus mantelzorgers dementiepatiënt

Nieuwe online zoekmachine dementiehulpmiddelen gelanceerd

Dementiedebaas.nl wint internationale prijs

Observaties verbeteren dementiezorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Hoe kun je nu een dementerende THUIS houden. Die moet 24 uur toezicht hebben.
    Ik woon in een flat en we zijn al een keer gigantisch goed weggekomen omdat een aankomende dementerende (bij de familie nog nauwelijks bekend) de zaak in de fik zette.
    Ik schrijf een aangetekende brief naar de gemeente dat ik met een claim kom als men onverantwoord een dementerende terugzet naar de thuissituatie.
    Ik hoef toch gvd niet te bloeden voor het feit dat een bovenlaag zich gruwelijk wil verrijken en daarom dementerenden niet opneemt in een verpleegtehuis.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.