Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Mentrum past beleid gesloten afdeling niet aan

Redactie Zorgvisie
De gijzeling in de psychiatrische kliniek van zorgorganisatie Mentrum in Amsterdam is niet direct aanleiding om het veiligheidsbeleid aan te passen. Dat zegt psychiater Hans Nusselder van Mentrum.

Begin deze week verschanste een cliënt zich na een gesprek over leefafspraken in het rookhok, waar hij met een boterhammes drie andere cliënten gegijzeld hield. De man dreigde de kelen van de andere cliënten door te snijden. “Het was een zeer ernstig incident”, zegt Nusselder. “We hebben 112 moeten bellen en dat komt vrijwel nooit voor.”

Veiligheidsbeleid Mentrum

Volgens de psychiater zal het veiligheidsbeleid naar aanleiding van de gijzeling waarschijnlijk niet worden aangepast. “We evalueren het incident momenteel, en de mogelijke aanpassingen zullen wel besproken worden. Ik denk echter niet dat we veel gaan aanpassen.” Volgens Nusselder is de buitendeur van de afdeling weliswaar gesloten, maar hebben cliënten binnen wel bewegingsvrijheid. “Een dergelijk incident zou nog een keer kunnen gebeuren maar dan dat iemand een stoel gebruikt inplaats van een mes. We gaan echt niet stoelen weghalen. En het rookhok blijft eveneens, ook al kan dan nog eens iemand zich hierin verschansen.”

Kliniek

Op dit moment wordt in de kliniek gewerkt aan het wegnemen van spanningen bij en begeleiding van medewerkers en cliënten. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

AMC de Meren en JellinekMentrum mogen fuseren

Jellinek met Mentrum GGZ onder één dak

Separatie in ggz

Radboud zet beveiligers in op afdelingen

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.