Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Menzis: pilot met optometristen boven verwachting

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De inzet van optometristen verlaagt het aantal doorverwijzingen naar de oogarts aanzienlijk. In bijna 80 procent van de minder complexe zorgvragen kan de huisarts, met hulp van de optometrist, zelf de problemen verhelpen. Dat concludeert Menzis op basis van succesvolle pilots.
optometristen oogarts Menzis pilot optometrist
Foto: iStock

Werden vroeger patiënten met oogheelkundige problemen doorverwezen naar het ziekenhuis, sinds augustus 2017 kunnen huisartsen in Twente advies inwinnen bij optometristen of de patiënt doorverwijzen naar de optometrist.

Anderhalvelijnszorg

Sinds de lancering van de pilot zijn meer dan 2000 patiënten doorverwezen naar deze vorm van anderhalvelijnszorg. De optometrist onderzoekt en beoordeelt de oogklachten en bepaalt vervolgens of verder onderzoek en behandeling door een oogarts noodzakelijk is. In bijna 80 procent van de gevallen bij minder complexe oogproblemen was doorverwijzing niet nodig; 417 patiënten zijn alsnog doorverwezen naar de oogarts. ‘Dat zijn veel minder patiënten dan verwacht’, meldt Menzis.

Wachtlijsten

De resultaten zijn volgens de zorgverzekeraar boven verwachting. ‘We hadden er rekening mee gehouden dat 50 tot 60 procent van de geselecteerde patiënten zou worden doorgestuurd naar het ziekenhuis. Dat is nu slechts 20 procent’, reageert Eric Veldboer, regiomanager zorginkoop bij Menzis.

De zorgverzekeraar verwacht dat patiënten op deze manier tot 3 maanden sneller worden geholpen en dat er minder doorverwijzingen voor laag-complexe zorg naar de oogarts nodig zijn.
‘Dat betekent waarschijnlijk ook dat de wachtlijsten zullen verminderen en oogartsen de complexere behandelingen sneller kunnen uitvoeren’, reageert oogarts Peter Lansink uit het Medisch Spectrum Twente (MST). Om het effect op de wachtlijsten in het ziekenhuis te beoordelen, is echter meer tijd nodig. ‘Maar de resultaten zijn bemoedigend.’

Pilot optometristen

De pilots met optometristen zijn in Haaksbergen en Noord-Oost Twente in 2016 gestart. Die bleken succesvol en zijn verder opgeschaald. Door afspraken tussen aangesloten optometristen, oogartsen, Menzis, zorggroepen FEA en THOON hebben alle Twentse huisartsen toegang tot deze nieuwe vorm van anderhalvelijnszorg. Hiermee wordt geen beroep gedaan op het eigen risico van de patiënt. Bovendien leidt deze werkwijze tot de juiste zorg op de juiste plek, aldus de samenwerkende partijen.

1 REACTIE

  1. Bijzondere pilot van Menzis.
    Enkele jaren geleden is door NZa de directe verwijzing naar optometristen in het ziekenhuis mogelijk gemaakt. Zonder tussenkomst van de oogarts. Dat gaat wél te koste van het eigen risico, omdat het medisch specialistische zorg is.
    In deze pilot wordt kennelijk de optometrist als huisartsenzorg beschouwd, waardoor het eigen risico niet wordt aangesproken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.