Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Menzis start online portaal voor ggz-hulp

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar biedt leden een portaal voor meer zelfregie en zelfhulp bij beginnende of lichte psychische klachten. Is professionele hulp nodig, dan wijst het portaal de weg in de ggz.

Op het portaal Menz en Geest staat informatie over allerlei psychische klachten en aandoeningen. Een zelftest geeft inzicht in de ernst van de klachten: gering, mild of ernstig. Afhankelijk van de zwaarte volgt een advies. Ook kunnen mensen aan de slag met psycho-educatie en zelfhulpcursussen. Al deze instrumenten zijn gratis en anoniem te gebruiken. Mensen die niet bij Menzis verzekerd zijn mogen er ook gebruik van maken. Menz en Geest biedt hiermee de mogelijkheid om eerst zelf de klachten beter te verkennen en aan te pakken. Zo kan afhankelijkheid van professionele hulp wellicht worden voorkomen.

Aanbod ggz-aanbieder

Daarnaast schept Menz en Geest duidelijkheid in het aanbod van ggz-aanbieders en de vergoedingen die voor deze zorg gelden. Op het portaal staat het aanbod in de ggz overzichtelijk weergegeven, met daarbij informatie over hoe zij van dat aanbod gebruik kunnen maken. Het portaal is ook ontwikkeld om huisartsen te ondersteunen. Zij, of de praktijkondersteuners, kunnen bij de behandeling van hun patiënten gebruikmaken van de instrumenten die op het portaal staan, zoals de zelftest, psycho-educatie en de zelfhulpcursussen.

Informatie en zelftest

De medische informatie en de zelftest zijn wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam, onder leiding van professor Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie en hoofd afdeling klinische Psychologie VUmc. De zelfhulptools zijn ontwikkeld door MindDistrict en geaccordeerd door de VU. MindDistrict geldt als een van de belangrijkste leveranciers van e-mental-health-producten in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.