Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

‘Meppel wordt geen buitenpoli van Zwolle’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
In Meppel groeit de vrees dat met het verdwijnen van de acute verloskunde het Diaconessenhuis in Meppel een buitenpoli wordt van de Isala Klinieken in Zwolle. Maar Diaconessenhuis-directeur Titus Vissers verzekert dat die angst ongegrond is.
‘Meppel wordt geen buitenpoli van Zwolle’

In de kop van Overijssel en in Zuid-West Drenthe is veel verzet tegen de plannen van de ziekenhuizen om de acute verloskunde vanaf 2013 alleen nog aan te bieden in Zwolle. De gemeenteraden van Meppel, Staphorst, De Wolden, Westerveld, Zwartewaterland, Steenwijk en Zwolle hebben zich uitgesproken tegen de gedwongen verhuizing. Een handtekeningenactie is inmiddels ondertekend door zeker 5500 mensen. De handtekeningen zullen op 7 maart, voorafgaand aan een Tweede-Kamerdebat over verloskunde, worden overhandigd aan politici.

Ontmanteling Meppel

Verloskundige Nelleke Gosker, voorzitter van de Verloskundige Kring Meppel e.o., vreest dat de voordelen van het verdwijnen van de acute verloskunde niet opwegen tegen de nadelen. Zwolle heeft weliswaar 24 uur per dag een operatieteam in huis, maar de langere aanrijtijd kan in haar ogen voor een grote groep zwangere vrouwen op het platteland negatief uitpakken. Ze vreest dat de ontmanteling van de acute verloskunde de ontmanteling van het ziekenhuis inluidt. “Ook de klinische geneeskundige verdwijnt dan. Dat betekent dat bepaalde kno-ingrepen niet meer kunnen worden gedaan. Zo wordt Meppel een buitenpoli van Zwolle. Ik kan dat niet rijmen met het streven om een volwaardig basisziekenhuis te blijven.”

Volwaardig ziekenhuis

Maar volgens directeur Titus Vissers is die vrees ongegrond. “Een scenario als Dokkum of Kampen is niet aan de orde. In Meppel blijft een volwaardig ziekenhuis met een spoedpost voor eenvoudigere acute zorg. De complexe acute zorg gaat nu ook al naar Zwolle”, verklaart Vissers. “Als u een gebroken arm heeft, kunt u terecht in Meppel. Is uw arm eraf, dan gaat u door naar Zwolle.”

Strengere kwaliteitseisen

Volgens Vissers is een nauwere samenwerking nodig omdat verzekeraars en de Inspectie voor de Gezondheidszorg steeds strengere normen stellen voor de kwaliteit van zorg. Voor kleine ziekenhuizen is het lastig om te voldoen aan volumenormen. Ook de aanhoudende bezuinigingen dwingen ziekenhuizen tot intensievere samenwerking. Verzekeraar Achmea steunt de plannen.

Gynaecoloog onvindbaar

Daarnaast is het voor kleine ziekenhuizen niet makkelijk om medisch specialisten te vinden, vertelt Vissers. “Het is een uitdaging om vakinhoudelijk aanlokkelijk te blijven. Welke intensivist wil op een level 1 intensive care werken als hij is opgeleid voor level 3?” Voor de vakgroep gynaecologie heeft Meppel twee jaar lang tevergeefs een opvolger gezocht voor een gynaecoloog die met pensioen is gegaan. Er is nu een tijdelijke waarnemer tot begin 2013. De maatschappen uit Meppel en Zwolle zijn al sinds eind 2011 gefuseerd.

Eén verloskundig team in Meppel

Verloskundige Gosker zou graag zien dat de Zwolse maatschap gynaecologie één team permanent in Meppel zou stationeren. Het aantal bevallingen in Meppel zou dan wel omhoog moeten. Dat kan volgens Gosker door vrouwen die op vergelijkbare afstand van de twee ziekenhuizen wonen voortaan in Meppel te laten bevallen. Maar volgens Vissers is dat geen realistische optie. In het Diaconessenhuis zijn nu jaarlijks 700 bevallingen tegen 3500 in de Isala Klinieken. “Gynaecologen zouden hoe dan ook duimen draaien in Meppel. Dat is vakinhoudelijk niet interessant”, aldus Vissers. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Protest tegen sluitiung verloskunde Meppel zwelt aan

Schippers vindt concentratie SEH’s geen bezwaar

IGZ wil plan tegen babysterfte van ziekenhuizen

Babysterfte fors gedaald

‘Pas op met concentratie verloskunde’

10 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In de Sionsberg in Dokkum kunnen wij voldoen aan de norm 24/7 bereikbaarheid. En aan de 15-minutennorm, én aan de 45-minuten aanrij tijd. Een langere aanrijtijd is in ons geval wel degelijk minder veilig. Wij hebben nu een gemiddelde sterfte over de laatste 5 jaar van 5,2 promille, in het hele gebied, dat is bijna de helft minder dan het landelijk gemiddelde! Maar ook bij ons dreigt sluiting, enkel en alleen vanwege het geld, onder het mom van kwaliteit. Paula draagt een goede oplossing aan, waarom kan dat niet? En helemaal eens met Saskia, die terecht verwijst naar de artseneed.

  3. En hoe zit het met de artseneed? Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.
    Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen.
    Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.
    Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.
    Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.

  4. Dat is vakinhoudelijk niet interessant. Huh? Het leven is niet altijd leuk, en werken ook niet! Maak het leuk en interessant! Als ziekenhuis en als individueel arts. Als het alleen maar om de kosten en het individuele gewin gaat, hebben we nog een lange weg te gaan.

  5. waar een wil is…maar als deze weg is, dan wordt dit een onhoudbare situatie. de oplossing van mevrouw Gosker lijkt zeer voor de hand liggend, echter is mij niet bekend wat een Nma hiervan vindt. bij mijn weten is er sprake van 2 aparte instellingen, dus om dan ‘de markt’ te gaan verdelen is niet aan de orde.

  6. Visser heeft gelijk kwaliteit voor alles en 700 bevallingen is echt te weinig om 24 uur een centrum open te houden. Een langere aanrijdtijd moet dus goed door de verloskundige worden ingeschat in de thuissituatie dit is echt veiliger dan een kortere reistijd met onvoldoende bezetting.

  7. Gynaecologen zouden duimen draaien in Meppel? Onvoorstelbaar. Overdag zijn de spreekuren gevuld met gynaecologische en verloskundige consulten. Het gaat er alleen maar om dat ze niet een extra (rustige) nachtdienst willen doen. En dat over de rug van zwangere vrouwen en ongeboren kinderen, want die lopen extra risico. Waar zijn de specialisten gebleven met het hart op de juiste plaats, die met hart en ziel het beste willen voor de mensen die zij onder zorg hebben? Het is enkel en alleen eigenbelang. Liever 1 nachtdienstje per 14 dagen en daar fors voor betaald krijgen, dan zorgen voor goede bereikbare veilige zorg. En dat noemt zich arts!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.